Dünyayı bekleyen tehlike!

Büyük güçler arasındaki rekabetleri açıklamak için “tarihsel benzeştirmeler”e başvurmak, tartışmalı olsa bile yaygın bir yöntem. ABD’de bu yöntem milattan önce 431-404 yılları...

Büyük güçler arasındaki rekabetleri açıklamak için “tarihsel benzeştirmeler”e başvurmak, tartışmalı olsa bile yaygın bir yöntem. ABD’de bu yöntem milattan önce 431-404 yılları arasında cereyan eden “Peloponnesos Savaşları”nı kaleme alan Thukydides’ten esinlenildi.

Bir tarafta “Atina” liderliğindeki “Delos Deniz Birliği”, diğer taraftaysa Kara gücü “Sparta” liderliğindeki “Peloponnesos Birliği” yer alıyordu. “Yerleşik Güç Sparta” ile” Yükselen güç Atina” arasındaki rekabet bölgeyi savaşa sürüklemişti. Öyle ki Peloponnesos Savaşları “mini dünya savaşı” olarak nitelenir. “Makedon-Pers” ile “Roma ve Kartaca” ikili rekabetin diğer örnekleriydi. 20. Yüzyıl’da “Almanya- İngiltere”, daha sonraysa, “Soğuk Savaş” olarak anılan “ABD” ile “Sovyetler Birliği” arasındaki rekabeti açıklamak için de bu benzeştirme kullanıldı.

Thukydidesçi benzeştirme, şimdi de “Yerleşik Güç Amerika” ile “Yükselen Çin” arasındaki rekabeti açıklamak için kullanılıyor. Amerikalıların Obama döneminden itibaren değişen Çin algısı bu yönde seyrediyor. Çin rahatsızlık duysa bile, bu algıya göre pozisyonunu alacaktır.

Thukydides’in kitabında ima ettiği gibi “askerî güç”, “ekonomik güç”ten...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump Amerika’yı ‘dışarı’ çıkarabilecek mi? 19 Kasım 2024 | 70 Okunma İsrail’e ‘koşulsuz destek’ Harris’e kaybettirdi 17 Kasım 2024 | 53 Okunma Demokratlar’ın “Ginsburg” sendromu! 12 Kasım 2024 | 40 Okunma Demokratlar “Trump şoku”nu atlatabilecekler mi? 10 Kasım 2024 | 67 Okunma Rusya ve Çin kimi ABD Başkanı olarak görmek ister? 05 Kasım 2024 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar