Fidel hakkında birkaç şey..

Küba'nın siyasi rehberi “Fidel Castro” 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro, Ocak 1959'da Küba'da silahlı mücadeleyle iktidarı ele geçirdiğinde “CIA” kaynakları Castro'yu “Latin Amerika'da...

Küba'nın siyasi rehberi “Fidel Castro” 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro, Ocak 1959'da Küba'da silahlı mücadeleyle iktidarı ele geçirdiğinde “CIA” kaynakları Castro'yu “Latin Amerika'da diktatörlük karşıtı ve demokratik güçlerin yeni ruhsal lideri” olarak tasvir ettiler. ABD o sıralar “Batista rejimi”nden pek hoşnut olmadığından Castro gözlerine şirin gözüküyordu. Gerçi Castro da o sıralarda komünist bir devrimci olmaktan bir hayli uzaktı.
1959 yılının bahar aylarında Castro ABD'yi ziyaret ettiğinde CIA tarafından desteklenecek bir lider olarak tanımlanıyordu. Castro herkesi şaşırttı ve ilk iş olarak “toprak reformu”nu başlattı. Bu reform Amerikan şirketlerinin Küba'daki çıkarlarına sekte vurduğundan “Castro portresi” hemen değişiverdi. ABD'nin Küba'yla diplomatik ilişkiyi kesmesi ve ardından ekonomik ambargo kararı almasıyla Castro “CIA”in atış alanı içerisine girdi. Bütün bunlar olurken Castro 30'lu yaşların başlarındaydı ve CIA'in hesaplarına göre fazla yaşamayacaktı.
CIA Castro'yu devirmek için Küba'dan kovulan mafya liderleriyle bile iş tuttu. Ancak bu planlar sekteye uğradı. Sekteye uğrayan darbe planlardan biriyse Nisan 1961'deki “Domuzlar Körfezi Çıkarması”ydı. ABD Başkanı Eisenhower tarafından alınan bu kararın uygulamaya sokulması ABD Başkanı Kennedy'ye kısmet oldu. CIA, sürgün Küba'lılardan teşkil edilen tugay adaya çıkmadan evvel Castro'yu bir suikastle ortadan kaldırmayı planlamıştı. CIA, karizmatik liderinden yoksun kalan Küba'nın kolayca düşeceğinden emin görünüyordu. Darbe girişimini organize eden ekiplerse, CIA'in çok gizli şekilde tasarladığı bu suîkast planından haberdar değillerdi. Darbeciler sadece kendilerine düşen rollerden haberdar idiler.
Castro'ya suikast plânı akamete uğradı ama bu arada CIA'in eğittiği darbeciler “Domuzlar Körfezi Çıkarması”nı başlatmışlardı. İlk olarak Küba uçağı görüntüsüne büründürülen CIA uçakları Küba hava üslerine saldırdılar. Konu “Birleşmiş Milletler”e taşınınca Washington çok zor durumda kaldı. Böylece ABD, darbecilere hava desteği sağlamaktan vazgeçti ve “CIA'in Kübalıları” ile “Castro'nun Kübalıları” baş başa kaldılar. Son ana kadar hava desteğine bel bağlayan Kübalı darbecilerden yüzden fazlası öldü, binden fazlası esir düştü. Esirler arasında “CIA ajanları” da vardı ve serbest bırakılmaları uzun yıllar alacaktı. Bize pek de yabancı gelmeyen bu darbe girişimi Küba'nın kaderini derin bir şekilde etkileyecekti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“AB” İsrail’i daha ne kadar koruyacak? 24 Kasım 2024 | 7 Okunma Trump Amerika’yı ‘dışarı’ çıkarabilecek mi? 19 Kasım 2024 | 70 Okunma İsrail’e ‘koşulsuz destek’ Harris’e kaybettirdi 17 Kasım 2024 | 53 Okunma Demokratlar’ın “Ginsburg” sendromu! 12 Kasım 2024 | 40 Okunma Demokratlar “Trump şoku”nu atlatabilecekler mi? 10 Kasım 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar