Tarihin kâbusları uyanıyor!
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Batılı jeopolitikçilerin eski fikirlerine atıfları da güncelleştirdi. “Jeopolitik”, ulusal veya uluslararası politikanın formüle edilmesinde olduğu gibi, “Ukrayna...
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Batılı jeopolitikçilerin eski fikirlerine atıfları da güncelleştirdi. “Jeopolitik”, ulusal veya uluslararası politikanın formüle edilmesinde olduğu gibi, “Ukrayna Savaşı”nın açıklanmasında da kullanılan bir anahtar kavram sayılıyor. Hans Morgenthau’nun ilk defa 1948’de yayınlanan “Uluslar Arası Politika: Güç ve Barış için Mücadele” kitabında belirttiği gibi, uluslararası politika, tüm politikalar gibi bir güç ve iktidar mücadelesidir.
Hans Morgenthau jeopolitik tarafından içerilen coğrafyanın devlet davranışının itici gücü olarak öneminin, kalıcılığından kaynaklandığın söylemişti. Yani krallıklar, imparatorluklar, devletler gelir geçer ama nehirler, okyanuslar, dağlar, bozkırlar, ormanlar ve çöller kalır. Tarihteki savaşların birçoğuysa ülkelerin sahip olduğu tarımsal avantajlar, maden kaynakları, ticarî su yolları, limanlar, altyapı ağları ve demografik özellikleri sebebiyle çıkarılmıştır.