Trump’ın büyük derdi!
ABD Başkanı Trump, “Meksika Duvarı” için Bütçe’de 5.7 milyar dolar ayırılması için bastırıyor ama henüz muvaffak olamadı. Senato’daki Demokratlar duvar için para vermeye...
ABD Başkanı Trump, “Meksika Duvarı” için Bütçe’de 5.7 milyar dolar ayırılması için bastırıyor ama henüz muvaffak olamadı. Senato’daki Demokratlar duvar için para vermeye yanaşmadıkları için 2019 Bütçesi ortada kaldı. Böylece Trump yönetimi, ABD tarihinin en uzun süreli hükümet kapanmasının faili oldu. Trump, “Duvar” için anlaşma sağlanmadığı müddetçe hükümetin kapalı kalmasında sakınca görmüyor. Kongre’deki Cumhuriyetçiler ise Trump ile fikir birliği içinde değiller. “Duvar” ile Hükümetin kapalı tutulmasının ayrı ayrı ele alınması gerektiğini düşünen Cumhuriyetçiler Demokratlarla işbirliği yapmaya da açıklar.
Senatör Lindsey Graham başta olmak üzere bazı Cumhuriyetçiler ise Trump’ın “Ulusal Acil Durum” ilân etmesini istiyorlar. Böylece Trump “Pentagon” bütçesinden ve tabii afetlerle mücadele fonlarından “Duvar” için kaydırmalar yapabilecek. Çoğu Cumhuriyetçiye göreyse bu iyi bir fikir değil. Bu Cumhuriyetçiler, “Ulusal Acil Durum” ilânına yargının engel olabileceğini, böyle bir durumunsa Demokratlar’a koz vereceğini düşünüyorlar. Cumhuriyetçiler köşeye sıkışmış durumdalar ve kimse krizin nasıl çözüleceğini bilmiyor.
Trump’ın tek derdi “Meksika Duvarı” ve Hükümetin kapanması değil. Trump’ın “Rusya Soruşturması” gibi daha büyük bir derdi var. “New York Times”ın FBI’ın 2016’daki Başkanlık kampanyası sırasında Trump hakkında gizli bir soruşturma başlattığına ilişkin haberi bomba etkisi yaptı. ‘Ulusal Güvenliğe tehdit’ gerekçesiyle başlatılan soruşturma, Trump’ın Rusya’ya çalıştığı iddialarını ele alıyor imiş. Trump’ın bir televizyon kanalında FBI Başkanı James Comey’yi “Rusya Soruşturması” sebebiyle azlettiğini söylemesi bardağı taşırmış. FBI, Comey’nin azlinin adaleti engelleyip engellemediğini de kapsama almış.
Comey’nin azledilmesi FBI soruşturmasını durdurmadı. Trump ilk darbeyi Adalet Bakanı ve Başsavcı Jeff Sessions’ın soruşturmadan el çekmesiyle aldı. Soruşturmayı denetleme yetkisi Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein’a geçti. Rosenstein ise eski FBI Başkanı Robert Mueller’ı soruşturmayı yürütmekle görevlendirdi. Trump , “Mueller Soruşturması”nı kendisine yönelik “Cadı Avı” olarak itham etti. Trumpçılar’ın Rosenstein’ın Mueller’i geri çekmesi ve soruşturmayı durdurması için yaptıkları baskıysa sonuç vermedi. Mueller’ın FBI’ın yürüttüğü her iki soruşturmayı da kendi soruşturmasına dahil ettiğine inanılıyor. Mueller ekibinin Trump’ın konuşmalarını ve tweet mesajlarını tek tek incelediği söyleniyor.
“Mueller Soruşturması”nda sona yaklaşılmış gibi görünüyor. Mueller’ın Şubat ayı başlarına kadar soruşturma sonuçlarını içeren bir raporu Adalet Bakanlığına vermesi bekleniyor. Ancak raporun içeriğinin kamuoyuyla paylaşılmasının Trump yönetimi tarafından engelleneceğine dair iddialar var. William Barr’ın Adalet Bakanlığı’nın Senato tarafından onaylanmasının ardından Rosenstein’ın ayrılacağı söylentileriyse soruşturmanın akıbetine kuşku düşürüyor.
6 Kasım seçimlerinde Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmiş olmaları Trump için rahatsız edici bir gelişmeydi. Yeni Meclis’in Dışişleri Komitesi’nin başkanı Eliot Engel’in, Trump’ın özel malî işlemlerinin dış politika kararlarını ne ölçüde etkilediğini araştırmaya söz vermesi “Rusya Soruşturması”nın Kongre’de ana gündem maddesi olacağını gösteriyor. Demokratlar, “Helsinki Zirvesi” başta olmak üzere Trump’ın Putin ile yaptığı ikili görüşmelerin içeriğiyle ilgili soruşturma başlatmaları da bekleniyor. Trump’ın Putin ile yaptığı görüşmelerde yer alan çevirmenlerin tuttuğu notlara el koyduğu iddia ediliyor. Temsilciler Meclisi’nin bu çevirmenlerin ifadesine başvurmayı düşündükleri de söyleniyor.