İnsan ve Hüsran
İnsan ve HüsranAbdullah YıldızRamazan Bayramımız hayırlara vesile olsun. Dersimiz “Asr Suresi”. Sure, “asr”a yemin ile başladığı için bu adı almıştır. Mekke'de nazil olmuştur;...
İnsan ve Hüsran
Abdullah Yıldız
Ramazan Bayramımız hayırlara vesile olsun. Dersimiz “Asr Suresi”. Sure, “asr”a yemin ile başladığı için bu adı almıştır. Mekke'de nazil olmuştur; Medine’de indiği de söylenmiştir. Meali şöyledir:
“Rahmân Rahîm Allah'ın adıyla. 1- Asra andolsun ki 2- İnsan kesin ziyan içindedir. 3- Ancak iman edip salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.”
“Asr” kelimesi ‘çağ, ikindi vakti ve meyvenin suyunu çıkarmak’ gibi manalara gelirse de terim olarak, ‘ölçülebilir, birbirini izleyen devrelerden oluşan "zaman"ı gösterir. Bu nedenle “asr”; zamanın akıp gidişini, yeniden, bir daha yakalanamayacak olan zaman kavramını içerir. Dilimizde “asr”, ‘mutlak zaman’, özellikle ‘içinde bulunulan zaman’ ve ‘karn’ (seksen veya yüz senelik bir zaman) manalarında yaygın olmuştur.
Burada tefsirciler başlıca; ‘ikindi namazı’, ‘ikindi vakti’, ‘dehr’ ve ‘zaman’, özellikle ‘Resulullah’ın (s.a.) zamanı’ yani ‘âhir zaman’ manaları üzerinde...