“İslâm Birliği” Uzak Değil Yakın

Türkiye’nin hem Libya ve Tunus’la hem de Malezya zirvesinde bazı İslâm ülkeleriyle imzaladığı anlaşmalar, Selahaddin Eyyubî’nin Kudüs’ün fethinden önceki İslam Birliği çalışmalarını hatırlatıyor.

1171’de Fatımî Halifesi Adid’in ölümü üzerine Mısır’ın tek yöneticisi haline gelen Selahaddin Eyyûbî, saraya el koyarak Fatımî devletine son vermiş ve Bağdat’taki Abbasi Halifesi adına hutbe okutarak da İslam dünyasındaki iki halifeli yapıyı kaldırıp tek halifeli yapıya geçmişti. İşte bu olay, Müslümanların Kudüs’teki işgalci Haçlılara karşı birleşmelerinde tarihi bir dönüm noktası olmuştu. 

Abbasi Halifesi, Nureddin Mahmud Zengi’ye Şam ve Mısır’ın temliknâmesini (mülkiyet fermanını), Selahaddin Eyyubî’ye de hil‘atler ve hükümdarlık alâmetlerini göndermişti. Selahaddin bağımsız bir devlet başkanı olmuşsa da, ümmetin ve devletin birliği adına Sultan Nureddin’e hep bağlı kalmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Gönül Vatan”dan “Müslüman Vakti”ne 19 Kasım 2024 | 76 Okunma Mücahid Âlimler 12 Kasım 2024 | 140 Okunma Âlimler birleşirse ümmet birleşir 05 Kasım 2024 | 98 Okunma Allah’ın İpine Yapışmak 29 Ekim 2024 | 78 Okunma Şehid Yahya Sinvar’ın ardından 22 Ekim 2024 | 168 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar