Alkol ve politika
Yeni Akit Gazetesi Abdurrahman Dilipak'ın bugünkü (19.07.2022)''Alkol ve politika'' başlıklı yazısı.
Quantum teorisine göre her şey her şeyle ilgilidir.
Ben de bu açıdan baktım alkol ve siyaset arasındaki ilişkiyi sorgulamaya çalıştım.
Alkol keyif verici bir madde. Yazıma alkol katınca ortaya keyifli bir yazı çıktı. Bu yazının sonunda çıkan sonuç şöyle: Zengin Türkler kazanıyor, CHP kaybediyor.
Düşünsenize Türkiye’de rakı ve biranın tüketim hızı azalırken viskinin artmış. Rakı tüketim artış hızı % 16, viskide % 39. Viski tüketiminde “Müslüman Türkiye” ilk 10’da.
“Cumhuriyet Meyhanesi”nin cirosu da düşmüştür!
Sahi domuz tüketimindeki durum ne aceba!! Zinada da patlama var da, en trajik sonuç “riba” da olsa gerek.
Zina dedim de fahişeler her yerde ve fuhşiyat pazarında işler patladı. Nataşa hikayeleri artık eskidi.
Evet evet, Türkiye’de viski tüketimi 20 milyon litreye, perakende cirosu da 10 milyar liraya ulaşarak, 80 ülke arasında ilk 10’a girmiş.. Haziran 2020’de Türkiye’de yıllık viski tüketimi 10 milyon litre, perakende cirosu da 3 milyar lira dolayındaydı. Son iki yılda 3 kat artış.
Turizm bu kadar artmadığına göre, durum ortada. Biz derhal “yerli ve milli viski üretimi” konusunda bir proje başlatmalıyız. Düşünsenize Türkiye alkollü içki pazarında viskinin payı yüzde 9’a çıkmış. Aslında tek başına Türkiye Cumhuriyetine bakmamak gerek. Bu alkolle devrimler ve inkılaplar, sekülerleşme, zenginlik arasında da bir ilişki var. Osmanlıda Lale devri, Tanzimat ve İttihat Terakki bunların kavşak noktaları. Lale Devri döneminin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır. Bu dönem 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti’nde 3 Kasım 1839 tarihinde Abdülmecit’in padişahlığı sırasında Tanzimat Fermanı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlayan modernleşme ve yenileşme / reform döneminin adıdır. Bu dönemin 1870’li yıllarda sona erdiğini söyleyebiliriz.
İttihat Terakki, 21 Mayıs 1889 yılında kuruldu 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösterdi. Abdulhamid, İttihat Terakki’den önce 33 yıl tek başına devleti yönetti. Meşrutiyet döneminin iktidar partisidir.