Pardus
Celalettin Cingoz, geçen bayramda şöyle bir mesaj göndermişti arkadaşlarına sosyal mediadan: Eğer gidecek bir memleketiniz, köyünüz varsa, eğer oraya gittiğinizde kapıyı çaldığınızda...
Celalettin Cingoz, geçen bayramda şöyle bir mesaj göndermişti arkadaşlarına sosyal mediadan: Eğer gidecek bir memleketiniz, köyünüz varsa, eğer oraya gittiğinizde kapıyı çaldığınızda kapıyı açan anneniz ise, o sırada, içerden babanız “kim geldi hanım?” diye sesleniyorsa, siz dünyanın en mutlu insanısınız. Yatın kalkın binlerce şükredin halinize. Öpün ellerini, öpün yanaklarını, sarılın doya doya. Çekin kokularını içinize.. Onların dualarını almanın ne büyük bir nimet olduğunu düşünün. Bir daha bulamayabilirsiniz bu fırsatı. Sonra ne yapsanız boş. Geri getiremezsiniz onları. Burnunuzun direkleri sızlar. Babamı kaybedeli 25 yıl oldu. Benim şimdiki yaşımda idi vefat ettiğinde. Dağ gibi görünürdü gözüme. Ben de demek ki dağ gibi görünüyorum çocuklarıma. Ama kendimi yetim ve zavallı hissediyorum. Hissettirmiyorum ama öyle. Keşke babam yaşasa idi.. Keşke benden bir şeyler isteseydi de hemen koşarak götürseydim. En basitinden su. İçmesini izleseydim çaktırmadan. Babası ve annesi hayatta olup kendini mutsuz hissedenler, yapmayın etmeyin.. Hadi bir bayram daha geldi. Fırsat geldi..
Geçen gün yeni bir mesaj daha gönderdi. O bir Üsküdarlı. Üsküdar Belediyesi olarak yerli işletim sistemi, yerli yazılım PARDUS programına geçtik. PARDUS TÜBİTAK destekli bir yazılım olup, WİNDOWS işletim sistemine bağımlılıktan kurtulmamız için önemli bir adım. Her işletme sahibi ve ülkemizdeki bütün bilgisayar kullanıcılarının tedricen bu programa geçmeleri hayırlı olacaktır diye düşünüyoruz. Başlangıçta birtakım alışkanlıklar bizi zorlayabilir ancak tez zamanda Milli yazılım PARDUS bu açığı kapatacaktır. Konu ile ilgili bilgisayarcılardan destek alınabilir.
Hep geç kalıyoruz. Atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Anne babamızın kıymetini bilmekte de, milli değerlerimizin kıymetini bilmekte de. Bazılarının değerini onlar ölünce anlıyoruz. Ama nafile.
PARDUS konusunda defalarca yazdım ama olmadı, olmuyor işte. Okullar, öğretmenler Microsoft kullanınca sonuç bu. Okullarda PARDUS öğretilmiyor. Tabii bunun sürekli güncellenmesi, hatta laptop, notPAD ve hatta cep telefonlarında da kullanılabilmesi, en azından onlarla uyumu olması gerekiyor.
Hatırlarsanız Bill Gates 6 Şubat 2005’de Ankara’ya 4 saat için bir ziyarette bulunmuştu. Burada önemli bir toplantı yapıldı. Basın bu toplantıyı şöyle duyurdu: Toplantıya Binali Yıldırım, Ali Coşkun, Hüseyin Çelik, Abdüllatif Şener, başbakan danışmanları Reha Denemeç, Nabi Avcı, Egemen Bağış, iş dünyasından Güler Sabancı, Ali Koç, Ferit Şahenk, Ahmet Nazif Zorlu, Cahit Paksoy, Münci İnci, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan’ın da bulunduğu 20 kadar kişi katıldı. Yemekte en çok söz alanlar Sabancı, Koç, Şahenk, Binali Yıldırım ve Hüseyin Çelik’ti. Güler Sabancı, gruplarına ait üniversitelerden söz ederken Bill Gates etkilendi. Başbakan bunun üzerine Koç Grubu’nun da üniversiteleri olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin iki önemli grubu arasındaki dengeyi kolladığının sinyalini verdi.” Bill Gates’in Konferansını 300’e yakın bürokrat, politikacı, asker, işadamı ve gazeteci izlemişti.
Bu görüşmeden Bill Gates, “çok memnun kalmıştı” Türk eğitimine, öğretmenine destek olmak için milyonlarca dolarlık yazılımı hediye etmişti. Aslında PARDUS o gün bu yarışı kaybetmişti.