Sosyal Hareketler ve Türkiye
Türkiye gibi demografik yapısı, etnik ve mezhep farklılığı üzerinden vurulabilecek ülkelerde sosyal hadiselerin büyümesi ve nihayetinde patlamaya müsait hale gelmesi için olaylar takvime bağlanır. Emperyal...
Türkiye gibi demografik yapısı, etnik ve mezhep farklılığı üzerinden vurulabilecek ülkelerde sosyal hadiselerin büyümesi ve nihayetinde patlamaya müsait hale gelmesi için olaylar takvime bağlanır.
Emperyal amaçları olan ülkeler, küçük ve orta büyüklükteki devletleri çeşitli yollarla hizaya getirmek ya da o ülkeleri kaosa sürüklemek için toplumu kademeli olarak cinnet noktasına taşımayı esas alırlar. Bunun için en uygun gördükleri yol, en netice aldıkları yöntem toplumun bir kesimini diğer kesim(ler)ine karşı kin ve nefretle doldurup kışkırtmaktır.
Planları gereği gerçekleştirdikleri terör olayları ve toplumun buna tepkileri o esnada meydana gelen olaya yönelik olsa da, aslında geçmişten beri meydana getirdikleri olaylardan dolayı biriken ve son olayla birlikte taşan tepkilerdir.
Toplumsal mühendisliklerde "biriktir-taşırt" süreciyle hedeflenen sonucu almak çok etkili bir yöntemdir. Yıllara yayılabilecek 'tepki birikintileri' toplumu kademeli olarak gerginleştirir. Süreç içinde planlanıp uygulanan tedhiş olaylarının ağırlığıyla artık belli bir notaya gelen tepki 'taşma' noktasına gelebilir. Mühendisliğin tam başarılı olabilmesi için süreci planlayanlar tarafından toplumda meydana gelebilecek bu taşmaya önlem alınır. Zira big bang benzetmesiyle açıklanabilecek daha büyük infiallerin doğması için tepkilerin doyum noktasını da aşması gerek. Yoksa deşarj olan toplum sömürge güçlerinin arzu ettikleri yıkımı gerçekleştirecek patlama kapasitesinden uzaklaşır.
Yeni terör eylemleri ile artık karşı konulamaz patlamanın gerçekleşme vakti gelir, son, ama büyük vuruşta çıldıracak bir toplum meydana getirilmiştir.
İşte bu nokta da toplum haklı haksız demeden patlamaya geçer. Bu patlamalar da hedef haline getirilen kuruma ya da kişiye, kimi zaman da en tepeye patlar. Zaten yıkım mühendislikleri toplumu 'en tepeye'patlaması için hazırlar...
Türkiye’de –özellikle- son 3 yılda toplumu geren, kutuplaştırmaya sevk eden tedhiş ve terör eylemlerini bu minvalde okumamız olan biteni anlamamıza yardımcı olacaktır.
Unutmadan söyleyeyim, şiddet ve terör eylemlerinin kısa/hemen, orta ve uzun vade gibi hedefleri vardır.
2013 yılı başlarında Paris’te PKK çizgisindeki üç kadının öldürülmesi bu toplum mühendisliğine hazırlıktı. Kısa vadede “Çözüm Süreci bizsiz olmaz” mesajını taşıyordu.