Bir bisikletimiz oldu, adı Salcano (2)
Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül Bey ile yaptığımız hoş sohbette, üzerinde ay ve yıldızın yer aldığı fincanlarla ikram edilen Türk kahvesi ve firmanın ‘sınırları’ aşan...
Salcano Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül Bey ile yaptığımız hoş sohbette, üzerinde ay ve yıldızın yer aldığı fincanlarla ikram edilen Türk kahvesi ve firmanın ‘sınırları’ aşan başarıların yansımasıyla daha da mana kazanıyor; ‘Biz 2014 yılında bir dünya şampiyonu yetiştirdik. Bizim bisikletimizle bir Belçikalı sporcu dünya şampiyonu oldu. Bu bizim için büyük gururdu. Yani ben, hep yerli marka diyor, yerli markayı çok benimsiyorum. Yerli markayı, uluslararası olmaya başladığında, daha fazla bağrımıza basmamız lazım. Yani bizim şimdi Avrupa açılımımız var. Salcano Amerika’yı kuracağız. İhracat ağını genişletmemiz lazım. Milli markalara destek olalım ama, dünyaya açılma, global marka olma noktasında da desteğimizi esirgemeyelim…”
BİR BİTKİ İKEN, ORMAN ORMAK…
“Şair Özdemir Asaf bir şiirinde der ki, ‘Bir bitki, bir fidan, bir ağaç, kendini aşarken ormanlaşır.’ İnsan kendiyle mücadele etmesi, kendini geçmesi lazım ki ormanlaşsın, büyüsün. Bu gerçekten benim sevdiğim bir dörtlüktür. İnsanın kendisi rakibi kadar olur, ama kendini aşarsan bir yere gitme şansınız olur. Tabii ki rekabet var ama, işin daha güzelini yapmak lazım. İnsanların neye ihtiyacı olduğunu önceden gören kazanıyor. Rakibin yanlış yolda olabiliyor. Ama kendin olacaksın. Oturacaksın bir vizyon koyacaksın ne yapman, ne etmen lazım, insanlar ne istiyor. İnsanların istedikleri şeyleri organize etmek lazım. Bu açıdan Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) önemli. AR-GE’ye Amerika 460 milyar dolar, Rusya 39,8 milyar dolar, Brezilya 42,1 milyar dolar harcamış. Bizim araştırma ve geliştirmeye para ayırma noktasında dünyanın ilk 10’nuna girmemiz her açıdan önemli. Burada bir tane Müslüman ülke yok…”
BİSİKLETTEKİ KDV %1’E DÜŞÜRÜLMELİ
“Kendi pazarımızın, Türkiye’de güçlü olması lazım. Türkiye’de 80 milyon insan var. Bizim nüfusumuz denginde Almanya var. Almanya’da yılda 5-6 milyon bisiklet satılıyor. Bizde bu rakam 1 milyon. Bu Türkiye’nin 4-5 katı büyüme oranı var. Benim ve benim gibi Türk Markalarının global olabilmesi için, bizim kendi pazarımızın güçlenmesi, trafikteki bisikletin artırılmasıyla güçlenmesi lazım. Sağlık Bakanlığı çok güzel bir proje yaptı. Bir metre bisiklet yolu yapan belediyelere, bir bisiklet hediye etti. Bu bir başlangıçtır. Bunun sürdürül olması gerekir. Hangi teşvikler lazım; 1- Bisiklet alımları ve bisiklet parçalarının KDV’nin %18’den %1’e düşürülmesi lazım. Neden, sağlık için önemli. Mesela, SSK’nın sağlık ve ilaç gideri çok fazla. Biz ülkemizde bisikleti yaygınlaştırırsak, verdiğimiz desteğin üzerinde, sağlık giderlerinden kazanç sağlarız…”
TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ OLMASI ÖNEMLİ