Kulüplerin mali kurtuluşu raftaki yasada…
Süper Lig’de şampiyonluk yolunun geçtiği ‘mali’ tablonun açılımı oldukça kaygı verici! Ligin şampiyon adayları Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borcu, altı yılda...
Süper Lig’de şampiyonluk yolunun geçtiği ‘mali’ tablonun açılımı oldukça kaygı verici! Ligin şampiyon adayları Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borcu, altı yılda % 360 olarak rakamlara yansıyor. 2012’de 2 milyar 62 milyon olan toplam borç, 2018’in ilk yarısında bu rakam 9 milyar 500 milyon. Siz bu satırları okurken, bu rakamların artarak devam ettiğinde emin olabilirsiniz! Çünkü transfer, faiz v.s. süreçler devam ediyor. Son altı yılda borçlanmada Trabzonspor % 521 lider, % 516 ile Fenerbahçe takipçisi, sıralamada % 283 Galatasaray ve % 259 ile Beşiktaş yer alıyor…
KULÜP GELİRLERİNE TEMLİK
Anadolu Ajansının haberine yansıyan bu rakamlar, deyim yerindeyse şampiyonluğun ‘gözde’ takımlarının her geçen gün ‘kan’ kaybettiğini göstermektedir. Borçların, ‘dur durağın’ ötesine geçip, her geçen gün, borçların frenleyemediğini görmekteyiz. Futbolumuzun lokomotifi kulüpler borçlanmada yolunda 2012’de % 25 artış gösterirken, bu rakam 2017 yılında % 41’i bulmakta. Kulüplerin “Neden ‘kan’ kaybettiği yaklaşımımıza gelince!” Kur ve faiz nedeniyle her geçen gün, Kulüp Gelirleri finans kuruluşlarına temlik olarak yansıyor. Kulüplerin taşınmaz mal varlıklarının büyük kısmını ipotek veya rehin olarak başka kuruluşlarda bulunuyor(muş). Ayrıca, Kulüplerin tribün, loca, yayın ve şans oyunları pay ve mağaza gelirleri gibi gelirler, bankalara temlik ettirildiği için kullanılamıyor. Bu denli vahim, bu denli içler acısı bir durum…
REÇETE VE NEŞTER UEFA’DAN
Milli Takımımız başta olmak üzere, Avrupa Kupalarında da umduğunu bulamayan takımlarımız, bu kadar borçlanmaya rağmen istenilen sonucu alınamamanın nasıl izahı olabilir ki? Kulüpleri bu bağlamda Türkiye Futbol Federasyonu, Maliye Bakanlığı ve diğer yetkili kurumların ilgili birimlerinin ‘yeteri’ derecede denetleme ve yaptırımda bulunmadığından, bu hususta zaman zaman UEFA’nın devreye girmesi kaçınılmaz oluyor. UEFA Finans Kontrol Kurulunun Beşiktaş’a uyguladıkları kısıtlama, Fenerbahçe ve Trabzonspor’da devam eden ettirdiği disiplin uygulamalarını hatırlayın. Veya maili disiplin kapsamında UEFA’nın geçtiğimiz günlerde Galatasaray için devreye soktuğu sürdürülebilir finansal tedbirleri. Tüm yaptırımlarda temek amaç, kulüplerin elde ettikleri bonservis geliri kadar harcama yapabilme, kadro ve bütçe durumlarına göre hareket edebilmeleri. UEFA finansal kriterlerin kulüpler tarafından yerine getirilmediği, her süreçte görmek mümkün. Futbolumuzdaki bu kaosluk duruma ülkemizden bir yetkili kurum (buna Gençlik ve Spor Bakanlığı dahil) müdahale etmeyince, ekonomik uçurumun kenarına gelen kulüplere, önce neşter sonrasında, tedavi ‘reçetesi’ sunan isim UEFA oluyor…