Performans sporu ve bayanın güreşini yasaklayın!
Yasak dediğimizde bizim ilgi alanımız, yakın markajımıza spor konusu girmekte. Bir spor adamı için sporun engellenmesi demek, tıpkı milyonlar gibi, şahsımız için yapacak ve yazacak bir konu bulmamak manasına gelir ki...
Yasak dediğimizde bizim ilgi alanımız, yakın markajımıza spor konusu girmekte. Bir spor adamı için sporun engellenmesi demek, tıpkı milyonlar gibi, şahsımız için yapacak ve yazacak bir konu bulmamak manasına gelir ki, bu durumda keten helva mı, yoksa başka şeyler mi yanar, itiraf edeyim düşünmek bile gelmiyor içimden. Tartışılması gereken konu bu denli önemli…
Peki, nereden çıktı spor için (düzelteyim) performans için yasak. Performansın kelime anlamını inanın sözlüğe bakmadım. Bakmanın gerekliliği de olmazsa olmaz değil. Olsa olsa, normal /sıradan / sade kelimelerin çok üzerinde bir mana ifade eder. Bu kelimeye bir de sporun güç /kuvvet / dayanıklılık / esneklik vs. katsayısını ekleyin. Ortaya performans sporu çıkıyor ki; ‘Yandı gülüm, keten helva’…
Performans sporu, kimi ne denli ilgilendirir? Uzaktan veya yakından spor ile ilgisi olan herkesin merak konusuna girer. Alacağı madalya ve para, yakalayacağı şöhret. ‘Bu saydıklarımız cazibe kaynakları nelerden oluşuyor?’ sorusunu sorduğumuzda, anında karşılık bulması zor değil: Para ve şöhret. Öz kimliğini tamamlamamış, insan için yararı olmayan, Kur’an ve peygamber sünnetiyle bağdaşmayacak olacak bu süreç, felaketin de habercisi olur…
Örneklemelerle devam edelim. Halka spor yaptırma zorunluluğu, Anayasa’nın ilgili maddelerinde yer almakta. Herkes spor yapması için düzenlenen kanunlarda sadece sözde kalıyor. Neden? İyi niyetle çıkılan yolda, sürece derece, madalya, para eklenince iş çığırından çıkıyor. Sonrasında skandallar üst üste geliyor. Sporun sevk ve idarecisinin başarısı, sporcunun alacağı madalya ile ölçülmeye çalışıyor. Böyle bir süreçte ‘Madalya al da, nasıl alırsan al…’ mantığı işlemeye başlıyor…
İşte size bu konuda, iki farklı örnek. Onların ilki bayanların yaptığı halter, yüzme, voleybol, jimnastik, buz pateni gibi branşlar. Gerek kılık kıyafet, gerekse performans gerektiren, sporculara aşırı yüklenme. Beden ve ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi manasına gelen, sporun özüne aykırı olayları da beraberinde getiriyor. Aşırı spor yapan kişinin anatomik yapısının bozulmasına neden oluyor. Bir bakıma, para ve şöhretin kapısını aralayan bir birey, mutluluk sandığı o kapıdan içeri adımını attığı vakit arzu etmediği /hesaplamadığı bir durumla karşı karşıya kalıyor. Kısacası, süreç oluyor felaketin habercisi…