Spor turizminin doğusu-batısı olur mu?
Sporla amaçlanan ne ise, o yolda ilerlemek o denli ‘kolay’, bir o kadar ‘keskin’ olmaktadır. Sporun toplumlar üzerinde etkileşimini, siyasi, sosyal, ekonomi, ahlaki ve diğer açılardan görmek mümkün. Hareket noktası...
Sporla amaçlanan ne ise, o yolda ilerlemek o denli ‘kolay’, bir o kadar ‘keskin’ olmaktadır. Sporun toplumlar üzerinde etkileşimini, siyasi, sosyal, ekonomi, ahlaki ve diğer açılardan görmek mümkün. Hareket noktası ve ‘unsurları’ hedefe giden yolda tespit edici sonuç üzerinde de bir o kadar belirleyici unsur olmaktadır. ‘Sanat, spor ve kültür ifadesi, bir toplumun değerler yansımasıdır’ sözü ‘boşuna’ sarf edilmediği gibi, içinin nasıl doldurulduğuna bakmak gelmektedir! Spor turizmine de bu noktada dikkat kesilmek, çizilen çerçevenin içerisini iyi/temkinli doldurulmalı. Hatırlayalım yıllar öncesini. Turist dendiği vakit aklımıza; ‘Elinde veya sırtında bavulu olan, yabancı bir vatandaş/gezginci geliyordu.’ Bugün ise yabancı ifadesiyle birlikte yerli vurgusu da, önem taşıyan kategoride dahil oldu. Yoğun çalışma temposuyla oluşan yükü (buna çalışırken içinde bulunduğumuz fiziksel hareketsizlik dahil ) biraz olsun bulunduğumuz ortamdan uzaklaşmak ve farklı coğrafyalarda soluklanmak/nefes almak gelir insanın içinden. Bunun için, üzerinde yoğunlaştırılan alternatifte, iklim şartları önemli rol oynamaktadır. İçinde yer aldığımız sıcak hava şartlarından, oksijeni bol, insanın ferahlayıcı (doğal klima etkisi gösterecek) aşırı sıcak ve soğuğun yer almadığı, alternatif ortamlara yönelmesini sağlamaktadır. Sıra dışından öte, dinlenmek için gittiği ortamlarda, gerek maddi (ekonomik bütçe olarak) gerekse manevi (giyim kuşam ve eğlence olarak) değerleriyle örtüşecek seçenek arayışına yoğunlaşmakta. Sportif alternatiflerde bu arayış, tercih edilmesi gereken önemli alternatifi de beraberinde getirir…
ALTERNATİF TIP, HORMONSUZ
SPOR İLİŞKİSİ…
Turizm sektörü kongre, kültür, eğlence, ekonomi, sağlık, spor vb birçok başlık altında yer almakta ve incelenmektedir. Bizim üzerinde duracağımız spor turizmi ise, kendi içinde ‘seyirci’ ve ‘katılımcı’ seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bir müsabakada yarışmacı da olabilir, bir şampiyonayı takip/seyirci konumunda olunulabilir. Her iki durumda söz konusu olan o mekânda bulunmaksa, o alternatiflerin neler olabileceği hususunun açılımını sağlıklı/tutarlı yapabilmek önem taşımakta. Alternatif tıp, hormonsuz yiyecek kelimesi ve tamamen doğal bitkilerden oluşan karışımlardan oluşan ilaçları/yiyecekleri hatırlayın. Bu kullanımın insan sağlığı üzerinde oluşabilecek etkileri, sporda da farklı değil. İşte bu tanıma ‘hormonsuz spor’ da adlandırmak, sanırım yerinde ‘başlık’ olur. Örneğin futbolda takımlarının sezon öncesi ve sonrası yaptıkları hazırlık/kamp dönemleri. Uludağ, Palandöken, Kızılcahamam, Antalya/Belek, Erciyes, Bolu kamp yapılan bölgelerden sadece birkaçı. Ocak ve şubat aylarına denk gelen (liglerin devre arası) dönemlerde Antalya bölgede kamp yapan yerli/yabancı takım sayısı 1500 olarak açıklanıyor. Yaz döneminde ise (ligin başlangıç) dönemleri, sıcakların iyiden iyiye hissedildiği zaman dilimi) Bolu, Palandöken ve Erciyes gibi bölgeler sayılmaktadır. Yılda dört mevsim, güzel ülkemin bir o kadar (dört yanında) sportif faaliyetlere uyum ve uygunluğu var. Bu yerlerin ‘turizm’ başlığı altında, ‘spor’ içerikli gerçekleştirme özelliği/ayrıntısı var. Bir düşünün, insan sağlığı için büyük öneme sahip hareket ve egzersiz içerikli katılım sağlanacak kayak, dağcılık, doğa yürüyüşleri, kampçılık vs., yaz/kış turizm adı altında mevcut yapının değerlendirmesi. Bu durum ülke insanı ve ekonomisine yarar sağlanması manası taşır ki, bu da sporun sadece sahadaki mücadelede yenme/yenilmenin daha ilerisine taşınarak, ülkemize bireysel ve toplumsal birçok alanda yarar sağlaması demek…
Bu vesileyle mübarek cuma günümüz bayram olsun inşallah…