TFF, UEFA, IMF ve futbolumuz…
Futbolda birinci transfer ve tescil dönemi başlama haberi bizi, dünden/bugüne ‘farklı’ düşüncelere sevk etti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yeni başkanı (Nihat Özdemir), yeni yönetimi ve futbolun sahadaki...
Futbolda birinci transfer ve tescil dönemi başlama haberi bizi, dünden/bugüne ‘farklı’ düşüncelere sevk etti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yeni başkanı (Nihat Özdemir), yeni yönetimi ve futbolun sahadaki yönetiminin başında yerli teknik direktör (Şenol Güneş). Kısa süre içerisinde büyük bir ‘değişim’ olamayacağı her halinde belli olurken, kısa vadede neler olacağı merak konusu. Kulüplerin ‘mali’ konuda (Fenerbahçe örneği) geldiği durum ortada. Takımların teknik değişimleri ise beraberinde, oyuncu değişimi getiriyor. Eski UEFA Başkanı Platini hakkında gündeme düşen, soruşturma kapsamında gözaltına alınma kararı, dikkat kesilmesi gereken bir başka detay. Futbol içersinde ‘cereyan’ eden her bir olay/örnek, geleceğe daha emin bakma adına oldukça önemli olsa gerek…
FENERBAHÇE ŞAKA GİBİ…
UEFA kendi içindeki Mali Krizi çözmeye çalışırken, Kulüplerimiz finansal yönden UEFA ile olan ilişkilerini düzenleme konusundaki kaygılarını her defasında dillendirmeye devam ediyorlar. UEFA’daki sıkıntı, eski UEFA Başkanı Michel Platini’nin, 2022 UEFA Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi sürecinde yapılan yolsuzluklarla ilgili gözaltına alınması. Bu çelişki, Futbolun Uluslararası Kurumunun kendi içinde ‘barışık’ olmaması, Kulüplerimizin ise her defasında, mali durumlarıyla ilgili bu kuruma (UEFA) hesap verme durumunda kalması. İşte Fenerbahçe örneği. Sarı-lacivertli Kulübün Başkanı Ali Koç ne diyor; ‘UEFA Kulüpler Kontrol Kurulu, dosyamızı yargı dairesine sevk etse de, gelecek adına kendilerinden iyi sinyaller almaktayız…’ Başkanı bile Fenerbahçe’nin iyi yönetilmediği yönünde kanaate sahip. Bu hususta haksız da sayılmayacaklarını 31 Aralık 2018 itibariyle Kulüp borcunun 3 milyar 516 milyon (küsur) olmasından anlamak, zor değil! Çıkmaza doğru yol alma hususunda yine çözüm önerisi Ali Koç’tan geliyor… ‘TFF ile TBB’nin kulüp borçlarını yapılandırma çalışmasının önemine dikkati çeken Koç, “Fener Ol kampanyası, kulübün mali bağımsızlık adımlarından birisi ve sürdürülmesi gerekmektedir…” diyor. Kampanyadan gelen parayla, transfere/tazminata harcanan parayı yan yana koyduğumuzda, sürece en iyi uyumlu benzetme ‘devede kulak’ olsa gerek…
FUTBOLUMUZ IMF’Yİ HATIRLATTI!..
Mali kriz süreci sadece Fenerbahçe ile sınır değil. Galatasaray Kulübünden ‘transfer’ konusunda yapılan açıklamada, ‘Yeni sezon öncesi transfer çalışmalarımız, UEFA Finansal Fair Play çerçevesinde ve kulübümüzün çıkarları doğrultusunda son derece dikkatli ve gizlilik içerisinde yürütülmektedir…’ Türk futbolunun içerisinde yer aldığı durum bize, koalisyon hükümet dönemlerinde (1985-2004 yılları) ekonomik krizi tetikleyen ‘devalüasyon’, IMF’li yılları hatırlattı. Temennimiz, yeni TFF yönetiminin futbolumuzu mali açıdan ‘kriz’ süreci yaşamadan, çözüm konusunda gerekli çalışma içerisinde yer almasını sağlamak. Kulüplerin mevcut ‘krizden’ çıkması için, devletin ilgili kurumlarının, her defasında iyi niyetle ‘yapılanma’ içerisine gitmesi, bir yere kadar! Yapılması gereken, kulüp yönetimlerinde adı futbol olsa da, üstlendikleri görevlerinin sorumluluğunda olmaları gerekmektedir. Biz bu düşüncelerimizi yazıya dökerken, Fransa Ligue 2’de forma giyen kaleci Mamadou Samassa ile 2 yıllık sözleşme imzaladığı, UEFA Avrupa Ligi’nde ön eleme turu oynayacak olan Evkur Yeni Malatyaspor’un Kulüp Başkanı Adil Gevrek’in 10’a yakın transfer yapacakları yönündeki açıklamaları, basında yer alıyor. Bu fotoğraf ve gidişat neler yapılması gerektiği hususunda önemli ‘mesajlar’ içermekte. Mesaj anlayalım, anlamak isteyelim…