Hernando Abi'den eski notlar
Bu adam (Hernando De Soto) dünyanın 20 önemli düşünüründen biri kabul ediliyormuş.120 kişilik ekibi ile bugüne kadar 25 ülkede çalışma yapmış.İlgi alanı, kayıtdışı sistemin...
Bu adam (Hernando De Soto) dünyanın 20 önemli düşünüründen biri kabul ediliyormuş.
120 kişilik ekibi ile bugüne kadar 25 ülkede çalışma yapmış.
İlgi alanı, kayıtdışı sistemin kayıt altına alınması.
Kendi ülkesi Peru'da 70 milyon dolarlık bir harcama ile sisteme dahil ettiği ölü sermaye sayesinde fakirlerin 10 milyar dolar kazandığını söylüyor.
Üçüncü Dünya Ülkeleri'nin gelişmemişliğini oturmamış mülkiyet sistemine bağlıyor.
Peru, Güney Afrika, Haiti, Mısır gibi ülkelerde yıllarca süren çalışmaları sonunda, fakir ülkelerde fakir insanların elinde muazzam bir değer olan ölü sermayenin sisteme nasıl kazandırılacağını formüle etmiş. (İstanbul konferansının konusu da Gelişmede Mülkiyetin Gizli Rolü'ydü.)
De Soto, ölü sermayeyi 9.3 trilyon dolar olarak tahmin ediyor.
.....
* "Üçüncü Dünya Ülkeleri'nin yoksul insanlarının evleri vardır ama tapuları yoktur, mahsul alırlar ama sözleşmeleri yoktur, işleri vardır ama şirket kuruluşları yoktur."
* "Gelişmekte olan ülke ekonomileri için tek çıkış yolu yoksulların elindeki kayıtdışı mülkiyetin sisteme kazandırılmasıdır.
* "Üretkenliğin yolu, herkesin sisteme katılmasından geçiyor. Boş veya sahipsiz alanlarda, kamuya ait arsalarda, orman ya da tarım arazilerinde çeşitli yollarla edinilmiş gayrimenkullerin, sahiplerine tapulanması gerekir. Bu durumun adaletsizliğe sebeb olacağı görüşü doğru değil. Önemli olan toplumsal faydadır.