İlk toplu konut (1922)

Laleli'de Tayyare Apartmanları olarak bilinen binaların daha önceki adı Harikzedegan Apartmanları imiş.918'de İstanbul, düşman işgalini beklerken bir başka felaketi daha yaşamış; en büyük yangınlardan biri...

Laleli'de Tayyare Apartmanları olarak bilinen binaların daha önceki adı Harikzedegan Apartmanları imiş.
918'de İstanbul, düşman işgalini beklerken bir başka felaketi daha yaşamış; en büyük yangınlardan biri çıkmış. Cibali, Altımermer ve Fatih’teki birçok ev bu yangında kül olmuş.
Sokaklar malını mülkünü kaybetmiş, canını kurtarmış yangınzedelerden geçilmez olmuş.
İstanbulluların bağışlarıyla harikzedeganın (yangınzedelerin) hiç olmazsa bir kısmına başlarını sokacak evler yapılması planlanmış.
Bir yardım toplama kurulu oluşturulmuş.
Evkaf Nezareti 911 yangınında kül olan Koska Medresesi'nin arsasını vermiş.
Devrin meşhur mimarlarından Kemalettin Bey, Laleli'deki bu arsaya, altışar katlı dört blok... Toplam 124 daire tasarlamış. İstanbul'daki ilk betonarme inşaat.. İlk toplu konut.. Başlayan inşaat 922'de bittiğinde Osmanlı da bitmiş..
Harikzedegan Apartmanları yangınzedelere verilmemiş, THK'ya devredilmiş.
Bu devirden sonra adı da Tayyare Apartmanları olmuş.
Herkesin gözü bu evlerdeymiş. Her birinin müstakil kömürlüğü, çamaşırlığı, kimi üç kimi beş odalı daireleri, avludaki merdivenle çıkılan üst katları, iç avludaki kat kat balkonları, üstü kapalı terasları mahrumiyet yıllarında cazibeymiş insanlar için.
Harap haldeydi ama 985 yılına kadar bu apartmanlarda oturanlar vardı.
985'te özel bir anlaşma ile yirmi yıllığına sadece otel olarak restore edilmek üzere içinde Net Turizm’in de olduğu bir gruba devredilmiş. Önemli bir para harcanarak (26 milyon dolar) restore edilmiş ve otel olarak hizmet vermeye başlamış.
On sene önce THK ile ihtilaf çıkmıştı, sonra ne oldu kim aldı kim verdi bilmiyorum.
Tayyare Apartmanlarının hikâyesi yine en masum olanı.. Hiç olmazsa bağışlarla yapılmış.. Bağışlar yerine ulaşmamış ama doğrudan şunun bunun malını gasp yok işin içinde.
O dönemde ondan önce ve sonra şahıs, vakıf, hanedan nice mülkler çeşitli yollarla el değiştirmiş. Belki de bunların ahı İstanbul’u bu hale getirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 675 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 516 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 504 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 385 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 525 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar