Fabrika ayarları
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin “Paralel yapı fabrika ayarlarına dönerse, mücadele sona erer” şeklindeki sözü bir kere daha “Paralel Yapı ile...
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin “Paralel yapı fabrika ayarlarına dönerse, mücadele sona erer” şeklindeki sözü bir kere daha “Paralel Yapı ile mücadele”nin seyrini tartışma zeminine çekti.
Bu söze bir çevre tarafından sert tepkiler var. Özhaseki’nin sözleri paralel yapı ile mücadelede zaaf işareti gibi değerlendiriliyor. Özhaseki, bu işte belirleyici konumda değil, alanı yerel yönetimler, orada da partinin temiz yönetim hassasiyetini hayata geçirmeye çalışıyor, böyle tepki çekmesi ilginç. Ayrıca konuşmasının geriye kalan bölümlerinin görülmemesi de ilginç.
Söylediği söz üzerine tabii ki söylenecek sözler var.
En başta “Fabrika ayarlarına dönerse...”den başlanabilir:
“Fabrika ayarları” ifadesi, bir zamanlar “Cemaatin sırf cemaat olması” anlamında gündeme geldi. Şöyle ki: “Cemaat oluşumu tabii idi, Türkiye’de cemaatler de vardı, cemaatlerin varlığına karşı olmak gibi bir tavır söz konusu değildi. Ama Gülen Cemaati denen hadise, cemaat olmanın ötesine geçmişti. Yeniden cemaat konumuna dönerse...” gibi bir yaklaşımdı “Fabrika ayarları”na dönüş. Ben de kullandım bu anlamda bu ifadeyi.
Bugüne gelindiğinde “Fabrika ayarlarına dönmek” mümkün mü?
Sürecin başlamasından bu yana Hareket’in gerek ortaya çıkan hacmi gerekse sergilediği hattu hareket, bizatihi fabrika ayarlarında bir sorun olduğu kanaatini pekiştirmiş bulunuyor. “Paralel Devlet Yapılanması” şeklindeki bir tanımlama, evet, devlet tarafından yapılmıştır, ama Camia da adeta böyle bir tanımlamanın tam isabet olduğunu gösteren tavırlar sergilemiştir. Ayrıca, bu yapıya karşı verilen mücadelenin ortaya çıkan zorluğu da, Yapı’nın ihmale gelmez bir risk oluşturduğu sonucunu doğurmuştur. Dolayısıyla şu anda dönülecek ve hareketi devletin mücadele alanından çıkaracak bir fabrika ayarı bulunmamaktadır.