İki kere iki kaç eder?

İki partinin oluşturduğu anayasa değişiklik taslağının Meclis’e sunulmasıyla Cumhurbaşkanlığı sistemi için fiili süreç başladı. Bundan sonra taslağa Ak Parti yanında MHP’nin de sahip...

İki partinin oluşturduğu anayasa değişiklik taslağının Meclis’e sunulmasıyla Cumhurbaşkanlığı sistemi için fiili süreç başladı. Bundan sonra taslağa Ak Parti yanında MHP’nin de sahip çıkması beklenir. MHP’nin “parlamenter sistemi benimsiyoruz” yaklaşımı, bu saatten sonra anlamını yitiriyor.

Bu durumda sürecin taslağın Meclis’te kabulü, sonra halkoyuna sunulması merhaleleriyle devam edeceği belli. MHP, “Meclis’te ne yaparsak halk oylamasında da onu yaparız”dediğine göre, halk oylamasında da Ak Parti - MHP işbirliği olacağına kesin gözüyle bakılabilir. 

Sonuç ne olur?

Büyük ihtimalle taslak hem Meclis’ten geçer, hem halk oylamasında kabul görür.

Farklı kamuoyu yoklamaları yapılıyor, “Evet” oyları genellikle yüzde 45-52 bandında görülüyor. Kabulün yükselen bir trend tarzında olduğu da anlaşılıyor.

Kamuoyu yoklamaları, Ak Parti içinde çok az, MHP içinde daha fazla ve CHP’de çok ağırlıklı olarak “Hayır”ı yansıtıyor.

Türkiye’nin, bu yeni sistemle siyasi yelpaze itibariyle çok farklı bir sürece girdiği de açık.

Ak Parti bir yanda ve çok net. Cumhurbaşkanı seçilmesi neredeyse kat’i olan TayyipErdoğan liderliğinde bir ana akım oluşturacak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu defa “Sen Sorosçu değilsin” kriteri 22 Kasım 2024 | 1.153 Okunma Suud’daki rezillik 21 Kasım 2024 | 4.411 Okunma İç barış – İç cephe 19 Kasım 2024 | 640 Okunma Belediye hesaplaşmasından öte… 17 Kasım 2024 | 491 Okunma Musallada yatan insanlığımız 15 Kasım 2024 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar