İslam İttifakı bir eksen oluşumu

"Teröre karşı İslam ittifakı” diye bir yapı. Suudi Arabistan öncülüğünde ve komuta merkezi Riyad olmak üzere. Türkiye de yapının içinde, Mısır’la birlikte. İran, Irak, Umman yok. Amerika...

"Teröre karşı İslam ittifakı” diye bir yapı. Suudi Arabistan öncülüğünde ve komuta merkezi Riyad olmak üzere.

Türkiye de yapının içinde, Mısır’la birlikte.

İran, Irak, Umman yok.

Amerika destekliyor bu yapıyı. Rusya kuşku ile bakıyor.

Hemen akla gelen pek çok soru var, kuşkusuz. Dün Diriliş Postası’nda İsmail Yaşa, haklı olarak bunlardan bazılarını sıralamış bile.

Mesela şunlar;

- Böyle bir yapının oluşma sürecinde Türkiye’nin bilgisi var mıydı, önceden görüşmeler vs. yapıldı mı?

- “Teröre karşı İslam ittifakı”ndan söz edildiğine göre “terör ne, terörist kim?” sorularının cevabı belli mi?

- Mısır’a ve BAE’ye göre Müslüman Kardeşler Teşkilatı terörist olarak kabul ediliyor, bunda ittifak var mı? Tayyip Erdoğan’ın bütün mitinglerde halkla paylaştığı “Rabia” işareti terör
sembolü mü?

- İttifak içine giren 34 ülke ve dışarıdan destek veren 10 ülke, mesela PKK’yı terör örgütü olarak kabul ediyor mu?

- Koalisyonun İsrail terörüne, Rusya ve İran terörüne karşı mücadele etmesi söz konusu mu?

İsmail Yaşa’nın yazısının son paragrafı şöyle:

“Abdülfettah Sisi’yle, Muhammed Bin Zayed’le ve Muhammed Dahlan’la omuz omuza verip hangi teröre karşı mücadele edeceğiz?”

Tüm bu sorular, “İttifak”a karşı kuşkulu yaklaşıldığının işareti. Ayrıca haksız sorular da değil. Belli ki ittifak konusu bir hayli su götürür nitelik taşıyor. İslam dünyanın en hayati sorunlarında devreye girip çözüm üretemeyen İslam İşbirliği Teşkilatı gibi yapıların işlevsizliği dikkate alındığında bu tür oluşumların ölü doğma kuşkusu İslam dünyasında hep var olagelmiştir. Yukarıdaki sorular da, bu kuşkunun formülasyonu içinden çıkmıştır.

Ancak oluşumun bölgedeki gelişmeler noktasında anlaşılabilir bir yanının bulunduğu da düşünülebilir.

Rusya - İran - Esed ekseni ve onun Irak, Umman, Ermenistan gibi uzantıları yanında Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ekseni ve uzantıları... Amerika burada mı, Mısır nerede ve İsrail nereye konabilir?

Ya DAEŞ?

DAEŞ herkesin ortak düşmanı olmak zorunda. Yani bu coğrafyada hangi tür oluşum içinde görünürseniz görünün, ilk deklare edeceğiniz duruş “DAEŞ karşıtlığı” olmalı, bu tartışılmaz.

Ancak kim gerçekten DAEŞ’le mücadele etmek için yola çıkıyor, kim bölgede nüfuz - etkinlik hesabı ile hareket ediyor, bu ayrı bir konu.

ABD Savunma Bakanı Carter “Rusya DAEŞ’le mücadele ediyor gözüküp muhalifleri vuruyor” derken nasıl Rusya’nın nüfuz hesabını ifşa ediyorsa, Amerika’nın Esed terörü karşısında yarım yamalak duruşunun da DAEŞ’le mücadeleden çok öte hesapları içerdiği muhakkaktır.

Türkiye için de Suudiler için de konu sadece DAEŞ’le sınırlı değildir ve herkes bunun bilincindedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu defa “Sen Sorosçu değilsin” kriteri 22 Kasım 2024 | 1.134 Okunma Suud’daki rezillik 21 Kasım 2024 | 4.404 Okunma İç barış – İç cephe 19 Kasım 2024 | 640 Okunma Belediye hesaplaşmasından öte… 17 Kasım 2024 | 491 Okunma Musallada yatan insanlığımız 15 Kasım 2024 | 398 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar