Şu anda referandum olsa...
Referandumun üzerinden sadece 5 gün geçti. Bu hafta pazar günü yeni bir referandum olsa, ben eminim “Hayır” oyları bu kadar çıkmaz. Neden? CHP'nin tavrı yüzünden. Çünkü CHP yeniden kendi...
Referandumun üzerinden sadece 5 gün geçti. Bu hafta pazar günü yeni bir referandum olsa, ben eminim “Hayır” oyları bu kadar çıkmaz.
Neden?
CHP'nin tavrı yüzünden.
Çünkü CHP yeniden kendi kodlarına döndü.
16 Nisan referandumuna giderken, yeni bir dil arayışına girilmişti. “Düşük profilli” mi dersiniz, “farklı toplum kesimlerini tedirgin etmeme hassasiyeti” mi dersiniz, klasik CHP'den farklı bir dil-söylem oluşturduğunu herkes gördü. Bu, klasik CHP oylarının yetersizliğinin bilinmesi, yeni toplum alanlarıyla ittifak kurulması, bunun için de Türkiye sosyolojisinin doğru tespiti gibi duyarlılıkları önemsemenin sonucu idi.
Yüzde 48.6, belli ki CHP ile HDP'nin oylarının toplamından da epey yukarda bir sonuç. Nasıl oldu bu? Oldu işte.
Hani deniyordu ya, bundan sonra herkes Türkiye sosyolojisini doğru okumak ve ona göre siyaset belirlemek zorunda. Çünkü yüzde 50 artı 1'e ulaşmak için bu kaçınılmaz.
Ak Parti de fiili koalisyonlar yapmak zorunda kaldı, yarın Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bu tür koalisyonlar kaçınılmaz.
CHP referandumdan sonra işte bu aklı devre dışı bıraktı.
Seçimlere itiraz her zaman olur. Oylar yeniden sayılır vs.
CHP'nin ya da başka bir partinin referandum sonrasında da itirazlarının olması tabiidir.
Ancak bunu dozunda bırakmak gerekir.
Oradan bir seçim yolsuzluğu çıkarmak, yok bilmem işi AİHM'e götürmek, bütün bunları, AGİT'in tartışmalı - biraz kötü hesaplı raporlarıyla at başı yürütmek, buralardan da sokak eylemlerine kapı aralamak...
Bunlar Türkiye'nin aradığı, istediği şeyler değil.
Türkiye sür'atle istikrara kavuşmak istiyor.
İçerde sokak eylemlerini operasyonel olarak kullanmak isteyen odaklar bulunabilir.
Dışarda Türkiye'ye yönelik operasyon kurguları olabilir.