2017’ye Bakış (2)
2017’de İslâm dünyasında en çok konuşulan olaylardan biri Katar’a uygulanan ablukaydı. Başını Suudi Arabistan’ın çektiği dört Arap ülkesi Katar’a, teröre destek verdiği ve...
2017’de İslâm dünyasında en çok konuşulan olaylardan biri Katar’a uygulanan ablukaydı. Başını Suudi Arabistan’ın çektiği dört Arap ülkesi Katar’a, teröre destek verdiği ve İran’la işbirliği içine girdiği iddiasıyla Haziran ayının başlarından itibaren abluka başlattı. Gerçek sebep ise Katar’ın Filistin halkına destek vermesi ve dikta rejimlerinin dışladığı bazı siyasi liderlere kapılarını açmasıydı. Ablukanın ABD başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı ziyaretinden yaklaşık bir hafta sonra başlatılması da kararın onunla görüşme esnasında alındığını gözler önüne seriyordu. Ablukanın kaldırılması konusunda 2017’nin sonuna kadar herhangi bir anlaşma sağlanamadı.
Bugün Myanmar isimli zulüm devletinin sınırları içinde kalan Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar 2017 yılında yine şiddetli bir zulme maruz kalmalarından dolayı yurtlarını terk ederek Bangladeş’e iltica etmek zorunda kaldılar. Myanmar’ın silahlı güçlerinin ve Budist Şebbiha çetelerinin birlikte yürüttüğü baskı ve gerçekleştirdikleri saldırılar sonucunda yedi yüz binden fazla Arakanlı Müslüman ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
Bağdat rejiminin Haşdi Şabi’yle birlikte gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda IŞİD adlı örgütün militanları Irak topraklarından tamamen çıkarıldı. Bu örgütün Musul’u ele geçirmesi ve bu şehri kendine başkent edinen bir devlet ilan etmesi de Irak askerleri tarafından bölgenin kendilerine çatışmasız bir şekilde teslim edilmesi sonrasında gerçekleşmişti. Irak’tan çıkarılan IŞİD’in Suriye’deki hâkimiyet alanı da iyice daraltıldı. Bütün bu gelişmeler bu örgütün aslında kirli bir oyunun aracı olduğunu da iyice gün yüzüne çıkardı.
Suriye’de bir yandan rejim ve işgal güçlerinin saldırıları devam ederken bir yandan da soruna siyasi çözüm bulunması iddiasıyla görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmeler biri Astana’da diğeri Cenevre’de olmak üzere iki kanaldan yürütüldü. Astana görüşmelerinde bazı bölgelerin çatışmasızlık bölgeleri ilan edilmesi konusunda ittifak sağlandı. Ancak maalesef bu konudaki anlaşmaya rejim güçleri ve işgal güçleri uymadı ve çatışmasızlık bölgeleri ilan edilen yerlere saldırmaya devam ettiler. Cenevre görüşmelerinin sekizinci turu Kasım sonuna doğru başlatıldı ve maalesef herhangi bir anlaşma sağlanamadı.
ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı savaştığı gerekçesiyle PKK’nın Suriye uzantısı durumundaki PYD örgütünü 2017’de de silahlandırmaya devam etti. Aslında bu silahların önemli bir kısmının PKK’ın eline geçtiği ve bu örgütün Türkiye’ye karşı savaşında kullanıldığı biliniyordu. IŞİD ise işin sadece bir bahanesiydi. Çünkü PYD’nin IŞİD’e karşı savaştığını söylediği bölgelerde kontrolü ele geçirmesinden sonra ABD verdiği silahları geri istemediği gibi tam aksine örgütü silahlandırmaya devam etti.