Bayram ve İslâm âlemi

 İslam toplumlarında resmi, ulusal ve benzeri türden bayramlar ülkeden ülkeye farklılık arz etse de İslami bayramlar her tarafta aynıdır. Bunlar da Ramazan ve Kurban bayramlarıdır. Bu bayramlar ümmet bilincinin ve kardeşlik...

 

İslam toplumlarında resmi, ulusal ve benzeri türden bayramlar ülkeden ülkeye farklılık arz etse de İslami bayramlar her tarafta aynıdır. Bunlar da Ramazan ve Kurban bayramlarıdır. Bu bayramlar ümmet bilincinin ve kardeşlik duygularının canlı tutulmasının önemli vesilelerinden biridir. İslâm coğrafyasının içinde bulunduğu durumdan dolayı bayramları da çeşitli sıkıntılar içinde karşılıyoruz. Fakat buna rağmen yine bayramı anlam ve hikmetine uygun bir şekilde değerlendirmek gerektiğine işaret ederek İslâm dünyasında bayramla birlikte yaşanan bazı sıcak gelişmelerden özetle söz etmek istiyoruz. 

Türkiye’de bayramla birlikte gündem büyük ölçüde seçimlere kilitlenmiş durumda. Bu seçimler İslâm dünyasında da büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Çünkü buradaki seçimlerden çıkacak sonuçlar İslâm dünyasındaki gelişmeleri de ciddi şekilde etkileyecek. 

Ürdün Ramazan’ın sonlarına doğru yeni vergi yasasını meclise sunmasından dolayı önemli çalkantılara sahne oldu. Bu yüzden hükümet değişikliği yapmak zorunda kaldı. Yeni hükümet yeni vergi yasa tasarısını geri çekti. Ancak ekonomik sıkıntıları kendi kaynaklarıyla aşma imkânı da yoktu. Fakat Ürdün’de hâkim sistemi sarsacak çalkantılar yaşanmasının tüm bölgeyi etkileyeceği düşünüldüğünden dışarıdan yardım yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Kral II. Abdullah, Suudi Arabistan’a ziyarette bulundu ve Suud kralıyla görüşmesinden sonra kendisine iki buçuk milyar dolar yardım sözü verildi. Ancak bunun bir milyar dolarının Kuveyt’ten, bir buçuk milyar dolarının da BAE ve Suudi Arabistan’dan verileceği haberlerde dile getirildi. Ayrıca Katar’ın beş yüz milyon dolar civarında bir yardım ve işsizlik sorununun aşılması için iş imkânları sunacak bazı yatırımlar yapmaya hazırlandığı dile getirildi. 

Mahmud Abbas’ın Gazze’ye uyguladığı insanlık dışı yaptırımlara son verilmesi için Ramazan’ın sonuna doğru Batı Yaka bölgesinde gösteriler düzenlenmeye başlanmıştı. Abbas yönetimi ise bayramı bahane ederek, halkın bayramı sükûnet içinde geçirmesi için gösterilerin yasaklandığını açıkladı. Bayramdan iki akşam önce Ramallah’ta gerçekleştirilen gösteriye de bu yasağı bahane ederek vahşice saldırı gerçekleştirdi. İşin gerçeğinde Abbas yönetiminin maksadı bayram günlerinde sükûnetin sağlanması değil kendisinin Gazze’ye yönelik insanlık dışı yaptırımlarına karşı tepkilerin durdurulması, protestoların sonlandırılmasıydı. Abbas yönetimi Gazze’yi siyonist işgal rejiminden daha sıkı bir şekilde ablukaya aldığı için Gazze bölgesi maalesef bu Ramazan bayramına da büyük zorluklarla ve sıkıntılarla girdi. 

Yemen’in kuzeydeki liman şehirlerinden Hudeyde’de Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Körfez koalisyonu ve onun destekleği Aden hükümetine bağlı güçlerle Husi milisler arasında bayrama doğru çatışmalar iyice kızıştı. Yapılan yorumlarda Hudeyde’nin önemli bir stratejik nokta olduğuna ve buranın Husilerin elinden alınması durumunda bu örgütün sıkı kıskaca alınması sürecinin de başlamasının söz konusu olacağına dikkat çekiliyor. Husilerin denizden destek almasında Hudeyde limanının önemli bir rolü olduğu düşünülüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zihinleri işgal edilenler ülkenin tepesine çökerse! 21 Kasım 2024 | 143 Okunma Sudan’daki eşkıyalar siyonist eşkıyalarla yarışta! 16 Kasım 2024 | 278 Okunma Riyad Zirvesi ve bildirilerin gücü! 14 Kasım 2024 | 1.258 Okunma Dünyada değişen dengeler 09 Kasım 2024 | 43 Okunma En kötüden daha kötü ne olabilir? 08 Kasım 2024 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar