Cezayir’in yeni meclis başkanı

Cezayir’de halktan gelen tepkilerin devam etmesi sebebiyle ülkenin parlamentosu durumundaki Ulusal Halk Meclisi’nin Başkanı Muaz Buşarib’in 2 Temmuz tarihinde istifa etmesi sebebiyle 10 Temmuz Çarşamba akşamı yeni Meclis...

Cezayir’de halktan gelen tepkilerin devam etmesi sebebiyle ülkenin parlamentosu durumundaki Ulusal Halk Meclisi’nin Başkanı Muaz Buşarib’in 2 Temmuz tarihinde istifa etmesi sebebiyle 10 Temmuz Çarşamba akşamı yeni Meclis Başkanı’nın belirlenmesi için seçim yapıldı. İktidarı elinde bulunduran Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Ulusal Demokratik Birlik partilerine mensup altı kişinin Ulusal Meclis başkanlığı adaylıklarından çekilmeleri üzerine tek aday olarak İslami kesimi temsil eden Süleyman Şinnin kaldı ve böylece Meclis başkanlığına o seçildi. Böylece Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde ilk kez İslami yaklaşımlı siyasi anlayışa sahip olan bir milletvekili Meclis başkanlığına seçilmiş oldu. Aynı zamanda ülkede ilk kez iktidar partisinden değil muhalefetten olan bir milletvekili Meclis başkanlığına seçilmiş oldu. 

Yeni Meclis Başkanı kendisinin seçilmesinin önemli bir demokratik adım olduğunu dile getirdi. 

Yeni Meclis Başkanı Süleyman Şinnin kendisinin başkanlığa seçilmesi için düzenlenen oturumun ülkenin oldukça zor bir süreçten geçtiği dönemde gerçekleştirildiğini ve sadece bir tek siyasi grubun ülkeyi şu an yaşadığı problemlerden çıkarmasının mümkün olmadığını dile getirdi. 

Cezayir’de yeni Meclis başkanlığına seçilen Şinnin, Müslüman Kardeşler cemaatinin bu ülkedeki kanadını temsil eden siyasi oluşumlardan olan Ulusal Yapı Hareketi’ne mensup. Bu hareket de Adalet ve Kalkınma İttifakı’nın bir parçası. 

Süleyman Şinnin gazeteci ve yazar. Siyasi alanda da önemli faaliyetlerde bulunmuş biri. Muhtelif siyasi yapılanmaların öncüleri ve kurucuları arasında yer almış aktif bir isim. Müslüman Kardeşler cemaatinin Cezayir kanadının liderliğini yapan ve 19 Haziran 2003 tarihinde vefat eden Mahfuz Nahnah’a yakın isimlerden. Hatta Nahnah’ın özel yazarı olarak tanımlanıyor. Onun siyasi görüşlerinin kamuoyuna yansıtılmasında önemli rolü olmuş biri. Ancak Nahnah’ın vefatından on yıl sonra yani 2013 yılında bazı arkadaşlarıyla birlikte onun liderliğini yapmış olduğu siyasi partiden ayrı olarak Ulusal Yapı Hareketi’nin kuruluşunu gerçekleştiriyor. Nahnah, önce İslami Toplum Partisi adıyla kurulan sonra adını Toplumsal Barış Hareketi olarak değiştiren siyasi partinin genel başkanlığını yapmıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emperyalizmin haklara ve çocuklara bakışı 22 Kasım 2024 | 19 Okunma Zihinleri işgal edilenler ülkenin tepesine çökerse! 21 Kasım 2024 | 144 Okunma Sudan’daki eşkıyalar siyonist eşkıyalarla yarışta! 16 Kasım 2024 | 278 Okunma Riyad Zirvesi ve bildirilerin gücü! 14 Kasım 2024 | 1.258 Okunma Dünyada değişen dengeler 09 Kasım 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar