Lübnan’da şimdi de cumhurbaşkanlığı krizi

 Lübnan’da küresel emperyalizmin geriye bıraktığı etnik, dini ve mezhebi ayrımcılık temeline dayanan sözde demokrasiye göre devletin üst kademeleri ve parlamentodaki sandalyeler belli kontenjanlara göre...

 

Lübnan’da küresel emperyalizmin geriye bıraktığı etnik, dini ve mezhebi ayrımcılık temeline dayanan sözde demokrasiye göre devletin üst kademeleri ve parlamentodaki sandalyeler belli kontenjanlara göre paylaştırılmıştır.

Cumhurbaşkanının da Maruni Hıristiyanlardan olması gerekiyor. Fakat cumhurbaşkanı meclisteki oylamayla seçiliyor ve bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için seçim oturumunun birinci oylamasında en az üçte iki oranında oy alması gerekiyor. Sonraki oylamalarda ise salt çoğunluğun desteğini alması yeterli oluyor. Dolayısıyla aday kendisi her ne kadar Maruni kesimden olsa da cumhurbaşkanı seçilebilmesi için diğer kesimlerden de bazı oluşumlarla ittifak sağlaması ve onların da desteğini alması gerekiyor.

Lübnan’da bundan önceki dönemde de cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda uzun süren bir kriz yaşanmıştı. O zaman iki buçuk yıla yakın bir süre devam eden cumhurbaşkanlığı seçimi meselesi sonuçta Hizbullah’ın desteklediği Mişel Avn üzerinde ittifak sağlanmasıyla çözülmüştü.

Mişel Avn’ın görev süresi 31 Ekim...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Papa’yı ahirete gönderirken! 24 Nisan 2025 | 149 Okunma Filistin direnişinin ateşkes şartları nelerdir? 19 Nisan 2025 | 44 Okunma İsrail’in istediği ateşkes mi dayatma mı? 18 Nisan 2025 | 57 Okunma ABD kabuğuna çekilmek mi istiyor dünya saltanatı mı? 17 Nisan 2025 | 51 Okunma Filistin direnişinin küreselleşmesi gerekir 12 Nisan 2025 | 36 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar
Close menu