Sekizinci yılında Suriye direnişi

15 Mart 2011 tarihinde patlak veren Suriye direnişi 15 Mart 2018 tarihinde yedi yılını tamamlayarak sekizinci yılına girdi. Biz de bu vesileyle Suriye direnişi hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Arap dünyasında 2010...

15 Mart 2011 tarihinde patlak veren Suriye direnişi 15 Mart 2018 tarihinde yedi yılını tamamlayarak sekizinci yılına girdi. Biz de bu vesileyle Suriye direnişi hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyoruz. 

Arap dünyasında 2010 yılının sonlarına doğru dikta rejimlerine karşı Arap Baharı olarak isimlendirilen halk hareketlerinin başlaması üzerine Suriye’de de bir heyecan oluşmaya başlamıştı. Çünkü Suriye’de Baas diktasının zulüm ve baskı uygulamalarının yıllardan beri devam etmesinden dolayı Suriye toplumu da sosyolojik olarak patlamanın eşiğine gelmiş durumdaydı. Yani Tunus’ta, Mısır’da, Libya’da, Yemen’de ve Bahreyn’de kalabalıkların meydanlara çıkmasına yol açan nedenler Suriye’de fazlasıyla mevcuttu. Dolayısıyla Suriye halkının meydanlara çıkması da birilerinin planlamasından kaynaklanan değil tamamen sosyolojik bir olay ve bir toplumsal patlamaydı. 

Suriye halkı meydanlara çıkmasının ilk döneminde sistemde reform istedi. Yani halk, yönetime iştirak etmesine ve seçme hakkını kullanmasına fırsat verilmesini istiyordu. Gerçi görünüşte Suriye’de seçim yapılıyordu. Ancak seçimler tamamen denetimden yoksun olduğu için tıpkı Sisi’nin kendini halka zorla seçtirmesine benzer türden oluyordu ve halkın siyasi iradesi kesinlikle yönetime yansımıyordu. 

Suriye’deki hâkim güçler halkın siyasi iradesini özgürce ortaya koymasına imkan verilmesi durumunda kendilerini tercih etmeyeceğini çok iyi bildiklerinden taleplerine silahla karşılık verdiler. 

Aslında halk rejimin silahlı güçlerine silahla karşılık vermedi. Bundan dolayı olayların ilk altı ayında karşılıklı silahlı çatışmalar değil sadece rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırılar oldu. Halkın tepkisi meydanlara çıkıp protesto gösterileri düzenlemekten ibaretti. Fakat rejimin ordusunu protesto eylemleri düzenleyenlere saldırmaya zorlaması üzerine bazı kişilerin orduyu terk etmeleri ve Özgür Suriye Ordusu adında bir karşıt güç oluşturmaları üzerine karşılıklı çatışmalar vuku buldu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zihinleri işgal edilenler ülkenin tepesine çökerse! 21 Kasım 2024 | 143 Okunma Sudan’daki eşkıyalar siyonist eşkıyalarla yarışta! 16 Kasım 2024 | 278 Okunma Riyad Zirvesi ve bildirilerin gücü! 14 Kasım 2024 | 1.258 Okunma Dünyada değişen dengeler 09 Kasım 2024 | 43 Okunma En kötüden daha kötü ne olabilir? 08 Kasım 2024 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar