Senegal hakkında
Resmi adı Senegal Cumhuriyeti olan bu ülke Moritanya’nın güneyinde yer alan Batı Afrika ülkelerindendir. Tahmin edilen nüfusu 15 milyondan fazladır. Moritanya, Mali, Gine, Gine Biso ve Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ayrıca içinde...
Resmi adı Senegal Cumhuriyeti olan bu ülke Moritanya’nın güneyinde yer alan Batı Afrika ülkelerindendir. Tahmin edilen nüfusu 15 milyondan fazladır. Moritanya, Mali, Gine, Gine Biso ve Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ayrıca içinde Atlas Okyanusu’na kıyısı olan ve kara sınırları tamamen Senegal tarafından çevrilmiş olan küçük bir Afrika ülkesi durumundaki Gambiya yer almaktadır. Senegal’in yüzölçümü 196.192 km karedir.
Nüfusunun yüzde doksan dördü Müslümandır. Müslümanların büyük çoğunluğu da Malikidir. Yüzde dört oranında Fransız sömürgeciler tarafından yerleştirilmiş olan ve çoğunlukla misyonerlik faaliyetleri yürüten hıristiyan vardır. Kalan yüzde iki oranındaki nüfus Afrika dinlerine mensuptur. Devletin resmî bir dini yoktur. Senegal laikliğe çok önem veren ve bu konuda Fransa’nın ciddi bir şekilde etkisinde kalmış olan bir ülkedir.
Bu ülkedeki en büyük etnik unsuru Batı Afrika halklarından olan Voloflar oluşturmaktadır. Bu unsurun oranı %43 civarındadır. Bu unsur Senegal’in yerli halkıdır ve bu ülkenin içinde yer alan Gambiya’da da yaşamaktadır. Kendilerine özel bir dilleri vardır. İkinci sırada %17 orana sahip olan Fulaniler gelmektedir. Kendilerine özel bir dil konuşan Fulaniler Afrika’nın çok farklı ülkelerine yayılmışlardır. Bunların dışındaki kesim Afrika’nın değişik etnik unsurları ve çoğunluğu zencidir.
Ülkenin resmî dili Fransızcadır. Ancak halk arasında ülkedeki farklı etnik unsurların dilleri konuşulmaktadır.
Senegal ve Gambiya ırmaklarından yararlandığı için tarıma elverişli arazisi yüzde 31 civarındadır. Topraklarının yüzde 29’u otlak, yüzde 30’u da ormanlık ve çalılıktır. Senegal Irmağı bu ülkeyle Moritanya arasında sınır çizgisini oluşturmaktadır.
Ekonomisi daha çok tarıma ve hayvancılığa dayanır. Nüfusunun üçte ikisi tarım ve hayvancılık ile geçinmektedir. Atlas Okyanusu’na uzun bir kıyısı olduğundan bu ülkede balıkçılık da iyi düzeydedir ve bu sektörden de önemli miktarda gelir elde etmektedir. İhraç ettiği ürünlerin önemli bir kısmını tarım ürünleri ve balık konservesi oluşturmaktadır. Ayrıca fosfat ve bazı mamûl ürünler de ihraç etmektedir.