Tunus’ta yoksullara destek
Tunus’ta 2018’in başında bazı tüketim maddelerinin fiyatlarının artırılması halkın meydanlara çıkmasına ve protesto gösterileri düzenlemesine neden olmuştu. Gösteriler esnasında bazı...
Tunus’ta 2018’in başında bazı tüketim maddelerinin fiyatlarının artırılması halkın meydanlara çıkmasına ve protesto gösterileri düzenlemesine neden olmuştu. Gösteriler esnasında bazı fırsatçıların da dükkanları basması ve yağmalamalar yapması polisle göstericiler arasında çatışmalara neden oldu. Çatışmalar yüzünden bir kişi hayatını kaybederken onlarca insan da yaralandı.
Arap medyasında yayınlanan bazı haber ve yorumlarda bu olayların arkasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu iddia edildi. Zaten daha önce yayınlanan bazı haber ve yorumlarda BAE’nin Tunus’u karıştırmak istediği dile getirilmişti. Dolayısıyla 2018’deki fiyat artışlarını toplumu harekete geçirmek için değerlendirmiş olması ihtimali vardı. Özellikle olayların sadece protesto gösterilerinden ibaret olmaması ve birtakım fırsatçıların da araya girerek yağmalamalar yapması böyle bir kirli oyunun olması ihtimaline işaret eden gelişmelerdendi. Bununla birlikte toplumun harekete geçmesinde de hükümetin ekonomik yönden yetersiz kalmasının ve beklentileri verememesinin önemli bir payı vardı.
Tunus’ta olaylar henüz tamamen durulmuş değil. Hükümet halkı yatıştırmak için bazı çözüm formülleri üretmeye ve sıkıntılı kişilerin ya da ailelerin yaralarına merhem sürmeye çalışıyor. Hükümetin yaptığı son açıklamalara göre yoksul ailelere, işsizlere ve engellilere birtakım ek destekler sağlanacak. Buna göre yoksul ve ihtiyaçlı ailelerin toplumsal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için sabit gelirlerinin yanı sıra kendilerine devlet tarafından ekonomik yardımda bulunulacak. Engelli çocuklara yapılan sosyal yardımların miktarları artırılacak. 620 bin civarında işsiz yahut aylık geliri belli bir limitin altında olan kişiye ek destek sağlanacak ve sağlık giderlerinin karşılanması konusunda yardımlar artırılacak.
Hükümetin bu ekonomik yardımları ve maddi destekleri hakkında yorumda bulunanların bazıları bu yardımların sorunu çözmeyeceğini sadece insanların yanıltılması için gözlere kül serpilmesinden ibaret olduğunu iddia ettiler.
Ülkedeki siyasi iktidarı elinde bulunduran mevcut koalisyonun birinci partisi olan Tunus’un Sesi (Nidau Tunis) Partisi’nin ekonomi danışmanı Muhsin Hasan ise konuyla ilgili açıklamasında hükümetin yapacağı yardımların, fakir ailelerin ve işsizlerin fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntılarını kısmen azaltacağını fakat sorunlara kesin bir çözüm olmayacağını dile getirdi. Hasan açıklamasında, hükümetin söz konusu ek yardımların verilebilmesi için bazı tahsisatlar yapacağını ancak ülkenin köklü reformlara ve kalkınmayı artırmak için yeni ataklar yapmaya ihtiyacının olduğunu söyledi.
Asıl önemli olan hükümetin yardımlarının ve ileriye dönük vaatlerinin ülkede sükûneti sağlayabilmesi ve halkın, şartların iyileştirilmesi için hükümetin ciddi adımlar atacağı konusunda güçlü bir kanaate varması. Çünkü gösterilerin ve protestoların devam etmesi durumunda Tunus’un karışmasını isteyen BAE gibi fitne merkezlerinin de fırsatı değerlendirerek yağmacıları devreye sokması ihtimali yüksek. Yağmacılık ve fırsatçılık ise kötü ve tehlikeli bir fitnedir. Birilerinin bu fitneyi alevlemesi durumunda birçoklarının da kendilerini kontrol edemeyerek yağmacıların arasına girmesi ihtimali vardır. Zaten fitne hareketlerini organize edenler de bu tür toplumsal hastalıkları keşfederek nasıl devreye sokabileceklerine bakarlar. Dolayısıyla bu hastalığın yayılması durumunda kontrol altına alınması çok zor olur?