Devlet 71 milyar dolar gelirden niye vazgeçti?
“Olur mu öyle şey, devlet yıllık ihracatının yarısı kadar bir gelirden vazgeçer mi” diye düşünebilirsiniz elbette.Geçer geçer, geçti de nitekim, ama bu bir yılda elde edilebilecekken...
“Olur mu öyle şey, devlet yıllık ihracatının yarısı kadar bir gelirden vazgeçer mi” diye düşünebilirsiniz elbette.
Geçer geçer, geçti de nitekim, ama bu bir yılda elde edilebilecekken vazgeçilen bir gelir değil, onu vurgulayalım. Yaklaşık 71 milyar dolar olarak hesaplanan “devletin vazgeçtiği gelir”, ortalama 20-25 yılda elde edilebilecekken vazgeçilen bir tutara işaret ediyor.
Gelin en iyisi bu konuyu yakından izleyen bir isme, eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız’a kulak verelim. Özyıldız, bir süre önce blogunda “Kamu Özel işbirliği projelerinde devletin vazgeçtiği gelirler” başlığıyla bu konuyu işledi. Bakın Özyıldız neler yazdı:
“2018 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken gündeme geldi. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinden bütçeye gelecek yükler için ilk defa bir yılın (2018) bütçesine ödenek kondu. Karayolları ve şehir hastaneleri için konulan ödenek 6.2 milyar lira oldu.
Şeffaflık adına sevindirici bir gelişme. Daha önce tartışma konusu olan KÖİ projelerinin bütçeye yükü artık bir gerçek ve hepimiz biliyoruz. Kur ve enfl asyon varsayımlarındaki sapmalar nedeniyle hesaplama tam olarak yapılamamış olsa bile, hesap verilebilirlik açısından olumlu.
Aklıma Kalkınma Bakanlığının KÖİ envanteri geldi. Dönüp bir kez daha baktım.
Envanterde, sektörler itibariyle büyüklüklere yönelik iki ana tablo var. Birincisinde sözleşme değerlerinin sektörlere göre dağılımı var. İkincisinde ise yatırım tutarlarının dağılımı görülüyor.