Enflasyonda yüzde 8.7'lik yeni tahmin ne kadar gerçekçi?
Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunu yayınladı ve yüzde 8.5 olan yıllık TÜFE tahminini 0.2 puan artırarak yüzde 8.7'ye çıkardı.Raporda, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve...
Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunu yayınladı ve yüzde 8.5 olan yıllık TÜFE tahminini 0.2 puan artırarak yüzde 8.7'ye çıkardı.
Raporda, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı; 2017 yıl sonunda yüzde 8.7 olarak gerçekleşeceği; 2018 yıl sonunda ise yüzde 6.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2017 yılı sonunda yüzde 7.8 ile yüzde 9.6 aralığında (orta noktası yüzde 8.7), 2018 yılı sonunda ise yüzde 4.7 ile yüzde 8.1 aralığında (orta noktası yüzde 6.4) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir" denildi.
Türkiye her ne kadar orta vadede enflasyonu yüzde 5 olarak öngörmekteyse de bu yıla yüzde 6.5 hedefiyle başlandı. Ancak Merkez Bankası yıla enflasyon açısından çok kötü bir giriş yapıldığını gördüğü için 2017'ye ilişkin herhangi bir oran açıklanmadan 31 Ocak'ta yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda tahminini yüzde 8 olarak açıkladı. Gidişat iyi değildi; bu kez 28 Nisan'da açıklanan yılın ikinci raporunda enflasyon tahmini yüzde 8.5'e çıkarıldı. Ve geldik düne, üçüncü rapor açıklandı ve bu kez tahmin yüzde 8.7'ye yükseltildi.
Merkez Bankası'nın bir şikayeti var. Enflasyon raporunda, karar alıcıların kısa vadede oluşan oranlara odaklandıkları ve uzun vadede oluşacak oranları pek dikkate almadıkları belirtiliyor. Merkez Bankası tabii ki yüzde 5'ler dolayında bir enflasyona göre hareket edilmesini istiyor ama bu orana da haklı olarak kimse inanmıyor.
Hem baksanıza 2018'in enflasyon tahmini bile yüzde 6.4 düzeyinde.
Kaldı ki acaba bu yıl için revize edilerek yüzde 8.7'ye çıkarılan oran ne kadar gerçekleştirilebilir bir oran?