Faizler; bir adım geri, iki adım ileri...
“...Önümüzde, doların daha da değerleneceği, bize para akışının görece hız keseceği ve faizi daha artırmamızın gerekeceği günler uzanıyor. Bugünleri arayabiliriz.”Tarih 9 Ekim......
“...Önümüzde, doların daha da değerleneceği, bize para akışının görece hız keseceği ve faizi daha artırmamızın gerekeceği günler uzanıyor. Bugünleri arayabiliriz.”
Tarih 9 Ekim... Faizlerin eylül sonundaki düzeyini aktarırken ve nasıl seyrettiğine ilişkin değerlendirmede bulunurken yazımızı bu cümlelerle tamamlamışız.
Son veri 3 Kasım’a ait. Eylül sonundan 3 Kasım’a kadar olan bir ayı biraz aşkın dönemde mevduat faizlerinin sınırlı da olsa gerilediğine tanıklık ettik. Gerek TL, gerekse döviz cinsi mevduatın faizi geriledi. Ancak tablomuzda yer alan oranların ortalama faizi gösterdiğini, vadeye göre ters yönde harekete konu oranlar olduğunu belirtelim. Birkaç da örnek verelim:
TL cinsi mevduatta bir aya ve altı aya kadar vadeli mevduatın, dolar cinsi mevduatta bir aya kadar vadeli mevduatın, euro cinsi mevduatta ise üç aya kadar ve bir yıldan uzun vadeli mevduatın faizleri az da olsa artış gösterdi.
Eylül sonundan 3 Kasım’a kadar olan dönemde mevduat faizi biraz aşağı doğru gitmiş ama dövizde beklendiği gibi hızlı bir artış yaşanmış. Eylül sonunda 3.55 olan dolar 3 Kasım’da 3.82’ye, yine eylül sonunda 4.19 olan euro ise 3 Kasım’da 4.45’e fırlamış.