Her dört gençten biri ne okuyor, ne çalışıyor
Yaşı 15-29 arasında bulunan gençlerin yüzde 25.5'i ne eğitimine devam ediyor, ne çalışıyor; deyim yerindeyse boşta geziyor. Bu oran erkeklerde düşük; yüzde 12.4. Ama kadınlarda ne okuyan, ne...
Yaşı 15-29 arasında bulunan gençlerin yüzde 25.5'i ne eğitimine devam ediyor, ne çalışıyor; deyim yerindeyse boşta geziyor. Bu oran erkeklerde düşük; yüzde 12.4. Ama kadınlarda ne okuyan, ne çalışanların o yaş grubundaki nüfusa oranı tam yüzde 38.9'a ulaşıyor. Bu verilerin mayıs ayına ait olduğunu da belirtelim.
TÜİK verilerinden hareketle 15-29 yaş grubundaki nüfusu "sadece eğitimde olanlar, sadece istihdamda olanlar, eğitim ve istihdamda olanlar ve ne eğitimde ne istihdamda olanlar" şeklinde gruplandırırken yaş aralığını daralttığımızda karşımıza çok dramatik oranlar çıkıyor.
Öncelikle şu gerçeğin altını çizelim. Genç nüfusun eğitim görmeyen ve çalışmayanlarının oranında öyle yıldan yıla kayda değer düzeyde ne iyileşme var, ne kötüleşme. Biz tablomuzda son iki yılın mayıs aylarındaki duruma yer verdik. Önceki yılların verilerinde de oran olarak çok büyük farklılık olmadığını belirtelim.
15-29 yaş aralığını, 15-19, 20-24 ve 25-29 olarak detaylı biçimde ele aldığımızda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranının en yüksek düzeye 25-29 yaş aralığında çıktığını görmekteyiz.
Bu aslında normal sayılması gereken bir durum. Eğitim artık yaş 25'e geldiğinde büyük ölçüde tamamlanmıştır. Dolayısıyla yaşı 25-29 arasında olanların eğitim görme oranı çok düşüktür. Nitekim bu yaş aralığında bulunanların yalnızca yüzde 6 kadarı yalnızca eğitimini sürdürmektedir. Bu yaş aralığındakilerin tam yarısı çalışmakta, yüzde 11'i hem okuyup hem çalışmaktadır. Yaşı 25-29 arasında bulunan 6.1 milyon kişinin 2 milyonu, yani yüzde 32.5'i ise ne eğitimde ne istihdamda olanlardan oluşmaktadır.
Bir başka ifadeyle bu yaş grubundaki her üç gençten biri boşta gezmektedir.