Üniversite bitirmiş her üç gençten biri işsiz
İstihdamla ilgili olarak öncelikle işsizlik oranına bakıyoruz. Ama ara ara da olsa detaya inmekte, özellikle genç nüfusun işgücü durumuna yakından bakmakta yar var.Bu köşede dün 15-29 yaş arası gençlerin...
İstihdamla ilgili olarak öncelikle işsizlik oranına bakıyoruz. Ama ara ara da olsa detaya inmekte, özellikle genç nüfusun işgücü durumuna yakından bakmakta yar var.
Bu köşede dün 15-29 yaş arası gençlerin kaçta kaçının eğitimini sürdürdüğüne, ne kadarının yalnızca çalıştığına, kaçta kaçının hem eğitim görüp hem çalışmakta olduğuna detaylı olarak değinmiştik. Bu kez de 15-24 yaş arasında bulunan ve ne eğitimde ne istihdamda olan nüfusun bitirdikleri okullar itibariyle eğitim düzeyine bakmak istiyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mayıs ayı itibariyle yaşı 15-24 arasında bulunan nüfus 11.9 milyon kişi. Bu nüfusun 2.6 milyonu ne eğitimde ne istihdamda. Eğitimine devam etmeyen ve çalışmayan nüfusun toplama oranı yüzde 22. Bu oran, 2015 yılıyla aynı düzeyde, 2016'ya göre ise küçük bir artış var. Yani toplam nüfus açısından önceki yıllara kıyasla bir olumsuz gidiş de söz konusu değil, olumlu yönde bir gelişme de...
Ne eğitimde ne istihdamda olanlar arasında en kötü durumda bulunanlar yüksek öğretim görmüş olanlar. Mayıs itibariyle üniversite bitirmiş 15-24 yaş arasında 1.1 milyon kişi var ve bunların yüzde 31.5 oranında 349 bini işsiz.
Söz konusu oran erkeklerde yüzde 22.5 düzeyinde. Kadınlarda ise durum iyice vahim bir hal alıyor. Üniversite mezunu 15-24 yaş aralığındaki 672 bin kadının yüzde 37.4 oranındaki 251 bini işsiz geziyor.
Bir dönem işsizlik sorununa çare olarak mesleki ve teknik liselere çok bel bağlamıştık. Ancak görüyoruz ki bu okullardan mezun olanların işsizlik sorunu da çok göze batacak ölçüde olmasa da giderek büyüyor.