Ah Sistem, Ah!

Yine bir değişim ile karşı karşıyayız. Böyle bir değişimi beklemiyorduk doğrusu. Yeni dönem başlamış, herkes hazırlığını ona göre yapmıştı. Daha doğrusu yeni dönem...

Yine bir değişim ile karşı karşıyayız. Böyle bir değişimi beklemiyorduk doğrusu. Yeni dönem başlamış, herkes hazırlığını ona göre yapmıştı. Daha doğrusu yeni dönem haziranda başlamıştı. Bu yıl sınava girecek öğrenciler haziran ayından itibaren sınav hazırlığına başlamıştı. Yaz tatilini ders çalışarak geçirdi öğrencilerimiz. Kimisi kurslarda, kimisi özel derslerde gece gündüz eski sisteme göre hazırlık yaptı. Ne olacak şimdi?

Öncelikle paniklemeye gerek yok. Disiplinli çalışan öğrenci, hangi sistem olursa olsun başarılı olur. Ancak değişim, böyle bir zamanda olunca doğal olarak öğrencilerimiz, veliler ve eğitim dünyası birden endişelendi. Değişimin böylesi beklenmiyordu.

Eski sistemde YGS olarak bildiğimiz sınav şimdi 1. Oturum oluyor ama sadece Türkçe ve Matematik testleri olacak, LYS yerine de 2. Oturum geliyor. Bu iki oturum da aynı gün olacak. Şimdi soruyoruz: Bu değişikliği kime sorarak yaptınız? Sınava girecek öğrenciler, veliler, eğitimciler, uzmanlar, okul yöneticileri, sendikalar, dernekler… Uzar gider istişare yapılacak yerler. Eğitimin paydaşları olan bu yapılar, bu değişimin neredesindedir?

YÖK Başkanı sınavı sadeleştirdik, diyor. Bu, şöyle algılanıyor: Sınav kolaylaştı mı? Sınav, sınavdır. Stressiz sınav da olmaz! Ne yaparsanız yapın, milyonlarca insan bu süreci heyecanla beklemeye devam edecek. Yorulacaksınız da, stres de olacaktır. Zahmet olmadan rahmet olmaz! Emek olmadan yemek olmaz. Hamama giren terler…

Ülkemizde en çok değişim, eğitim sisteminde oluyor. Bu değişim birden oluyor. Her sistemin eksileri, artıları vardır. Ancak alışılmış bir sistem kökten değiştirilmemelidir. Sistemin aksayan yönleri varsa tespit edilir ve buralar düzeltilir. Bu tür değişimler, beraberinde bir güven problemini de getiriyor.

Eğitim politikaları kısa vadeli olmamalıdır. Milyonları etkileyen bir değişime YÖK değil, Meclis karar vermelidir. Çünkü sınav sistemiyle gelecek yılların Türkiye’sini yönetecek kadrolar seçilmiş oluyor. Ülkemizde her nesil, bir sistemin deneği oluyor ne yazık ki! Her değişimin başta öğrencilerimiz olmak psikolojik etkileri oluyor. Bunun siyasî, sosyolojik ve ekonomik sonuçları var. Basılan kitaplar, testler, yapılan anlaşmalar, açılan kurumlar, alınan özel dersler, harcanan emekler…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.262 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 353 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 300 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 157 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar