MEB’de değişim zamanı

Yeni dönem hızlı başladı. Yeni kabinede en çok Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk konuşuluyor. Kendisinden beklenti oldukça yüksek.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birçok yenilik...

Yeni dönem hızlı başladı. Yeni kabinede en çok Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk konuşuluyor. Kendisinden beklenti oldukça yüksek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birçok yenilik başlamış oldu. Kabinenin çoğu siyaset dışından. Siyasete angaje olmadan, handikapsız bir yürütme olacak. Güçlü, etkin, hızlı ve verimli bir dönem başlıyor.

AK Parti öncesi iktidarların çoğu koalisyon idi. Her kafadan bir ses çıkıyordu. İltimas, torpil ne derseniz deyin oldukça fazla idi. Yüksek kadrolara adam atamak bile özellikle A.Necdet Sezer döneminde problem teşkil ediyordu. Cumhurbaşkanı ile Başbakan anlaşamıyordu. Kriz üstüne kriz çıkıyor ve ekonomik dengeler altüst oluyordu. Çift başlı bir devlet görüntüsü eş güdümü zorluyordu. Yeni dönemde ayak bağı olacak bürokrasiden ve bürokratlardan kurtulmuş olacağız. Devlet iş başında!
Yeni sistemde zaman kaybı olmayacak. Kadrolaşma parti referansları ile değil de kişilerin iş tecrübeleri ve başarılarına göre olacaktır. Böyle olmasını arzu ederiz.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un yenilikçi ve ufuk açan konuşmaları dikkat çekiyor. MEB’i ağır ve gereksiz iş yükünden kurtaracaktır. MEB’de en büyük problem öğretmen atamalarıdır. Kesinlikle mülakat kaldırılmalıdır! Bu işler eğitim fakültesinde bitirilmelidir. Öğretmenlik diploması verilen kişiye bir de mülakat yapıp, sen öğretmen olabilir misin diye mülakata almak saçmalıktır. Dört yıl eğitim fakültesinde okuyup başarı ile mezun olan biri mülakatta elenmemelidir. Bu iş hiç adil değildir.

MEB’i ağır müfredattan kurtarmak lazım. Öğrencilerin ilgisi, merakı, sevgisi ve yetenekleri dikkate alınmalıdır. Liselere girişte uygulanan TEOG için Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan kaldırılsın demişti. Bu sene uygulanan sınav TEOG’u da arattı. Daha fazla stres yaptı. Liselere girişte ya eski sisteme dönülmeli ya da sınav tamamen kaldırılmalıdır.

MEB’de bir diğer sorun da yönetici atamalarıdır. Özellikle bazı güç odaklarının kendini ispatlama ve taraftar toplama aracı haline gelen yönetici atama işi tamamen profesyonel bir biçimde yapılmalıdır. Eğitimin içinde olan ve özel sektörde ciddi tecrübeleri olan öğretmenlerden de MEB yararlanabilir. Nasıl ki yeni kabinede milletvekili olmayanlar varsa, MEB’de de gerek merkez gerekse taşra teşkilatında kurum dışından yönetici atanabilir. Özelikle sendikalar yönetici atamalarına aracı olmamalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.262 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 353 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 300 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 157 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.590 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar