Patnos’ta Kitap Aşkı
Tertemiz yürekleriyle iyilik kervanında sevgi, umut, barış ve aydınlıkla dolu bir geleceğin hayalini kuran, bu hayali hakikate dönüştüren güzel insanların davetine katılışım, pırıl pırıl...
Tertemiz yürekleriyle iyilik kervanında sevgi, umut, barış ve aydınlıkla dolu bir geleceğin hayalini kuran, bu hayali hakikate dönüştüren güzel insanların davetine katılışım, pırıl pırıl simaları, özümüz olan toprak saflığındaki çocukları tanıyışım, öğrencilerimin öğretmenliğine şahit oluşum, asıl zirvenin Ağrı Dağı olmadığını, insanların yüreklerine kavuşmanın en büyük zirve olduğunu görüşüm, ülkemizin her karesinin başka güzel olduğunun farkına varışım, hepsinden öte çok az çalıştığımı ve yapmamız gereken çok işlerin olduğunu fark edişim gibi çokça katkıları sağladı.
Patnos’ta ilki düzenlenen Kitap Günleri için Hayal Bilgisi dergisinin davetini aldığımda onca iş ve program arasında çok da uzak olan bir yere gitmem zordu. Ne var ki gönüllerin mesafe dinlemez arzusu ve davetiyenin samimiliği beni bu zor yolculuğa ikna etmişti. Daha önce hiç görmediğim bir bölgeye kitap özellikle kitap için gidecektim.
Etkinliği düzenleyenlerin, bu işi yürekleriyle omuzlayan fedakâr ve idealist öğretmenler olduğunu öğrendim. Güzel ülkemizin her bölgesi birdir. Her bölgenin kendine mahsus özellikleri ve güzellikleri vardır. İşte Patnos’ta da ülkemizin farklı illerinden buraya öğretmen olarak atanan genç, idealist vatansever öğretmenlerin Ağrı Dağı’na tırmanmaktan daha zor bir işi omuzladıklarını gördüm. Patnos Milli Eğitim Müdürü Talat Toy’un genç öğretmenlerimize desteği ise takdire şayandı. Binlerce öğrencinin kitapla buluşmasını sağladılar. Ayrıca komşu ilçe Erciş Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in desteklerini anmak gerekir.
Ağrı, Van gibi illere atanan öğretmenlerimizin buralarda gerçekten çok güzel işler yaptıklarına bizzat şahit oldum. Gelin, Patnos’ta kitap aşkıyla yola çıkan örnek öğretmenlerimizi tanıyalım.
Ayşe Sefa Nur Köse, Şenay Cihangiroğlu, Hümeyra Ergin, Hanife Şahin ve Büşra Doğruyol isimli öğretmenlerimiz ülkemizin farklı illerinden buraya atannmışlar. Onlar için farklı illerin veya farklı sosyal yapıların insanı olmanın bir önemi yok. Tabii ki bu öğretmenlerimize Erciş’te görev yapan Cihat Albayrak ve eşi Ayşe Ünsal Albayrak, esnaf Yılmaz Şit gibi isimleri de eklemek gerekir. Fikir, gönül ve kalp birliği ile yola çıkan bu değerli insanların amacı ise başta öğrencileri ve bölge insanını kitapla buluşturmak idi. İlki düzenlendiği için de önlerinde bir örnek yoktu. Bu tür organizasyonlarda bürokratik engelleri aşıp bir hedefe ulaşmak zordur. Hepsi memur olan bu insanların gerekli izinleri almaları, ekonomik olarak bu projenin altından kalkmaları gerçekten kolay bir iş değildi. Bu zorlukların altından kalkarak köylerden, ilçe merkezinden gelen öğrencileri kitapla buluşturdular. Öğretmenlik böyle bir meslek işte! Topluma örnek ve önder olma vasfını gösteren bu güzide insanları kutluyorum. Umarım bu güzel işi herkes örnek alır.
Bu işin mutfağında bulunanlardan Ayşe Ünsal Albayrak, Mart 2011'de Van Erciş'te kurulmuş bir iyilik hareketinin öncülerindendir. Bu hareketin çıkardığı Hayal Bilgisi dergisi, Yayın Yönetmenleri Cihat Albayrak ile Ayşe Ünsal'ı bir araya getirmiş, evlenmelerine de vesile olmuştur. Patnos Kitap Günleri hakkında Ayşe Ünsal Albayrak öğretmenimizin duyguları aktarıyorum: