Ziya Hoca
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, yenilikçi ve işinin uzmanı bir eğitimci. Uzmanlığını alanda uygulama imkânı bulabilecek mi, kendisini bekleyen sorunlar neler olabilir? Göreceğiz dememeli, destek...
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, yenilikçi ve işinin uzmanı bir eğitimci. Uzmanlığını alanda uygulama imkânı bulabilecek mi, kendisini bekleyen sorunlar neler olabilir? Göreceğiz dememeli, destek olacağız demelidir. Sayın Bakan, “Ziya Hoca” unvanını unutmadan yoluna devam ederse, bir milyon öğretmenden oluşan mesai arkadaşı ve yirmi milyon öğrenciden oluşan zinde güç ve gençlik ile tarih yazabilir.
Ziya Hoca, özgün ve özgür bir anlayıştan yana olduğunu önceki konuşmalarında göstermişti. Şimdi ise uygulama zamanı. Bakan, öncelikle öğretmenlerin kırılan gönlünü almalıdır. İşe öğretmeni merkeze koyarak başlamalıdır. Öğretmene parmak sallayan, kulağını çekmekle tehdit eden bir anlayıştan, öğretmeni yücelten bir anlayışa dönüş, hakikati bulmak demektir.
Sayın Bakan, işinin uzmanı demiştik. Zira kendisi zaten öğretmen yetiştiren bir kurumda yıllarca emek harcadı. Problemin kaynağını biliyor. İşe buradan başlamalıdır. Eğitim fakültelerine sadece yeterli puanı alan girmemelidir. Sıradan bir memurlukta bile işe alınacak kişinin psikolojik durumu, adli sicili, işe yeterliği araştırılırken, öğretmenlik diplomasi verilecek kişinin de en başta eğitim fakültesine girişte araştırılması yapılabilir.
Öğretmenlik diplomasını verdiğiniz kişinin muhakkak öğretmen olarak istihdam edilmesi gerekir. Plansızca hareket edilerek yüz binlerce öğretmen adayı yetiştirdik. Bunların çoğu öğretmen olamıyor, psikolojik travmalar yaşıyorlar. Kimisi polis, kimisi asker oluyor. Yazık!
Öğretmen olmadan önce gerekli tedbirler alınmalıdır. Mevcut öğretmen adayları sanırım birkaç yıl atanacak öğretmen ihtiyacını giderir. Bu durumda MEB ile YÖK anlaşmalı ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarını azaltmalıdır. Bir husus da hocası olan ama öğrencisi olmayan fen-edebiyat fakülteleridir. Buralardaki akademik personelden MEB yararlanmalıdır. Öğretmenler yüksek lisans yapmalıdır. Böylece kariyer sistemi de başlamış olur. Her yere siyasi hesapla fakülte açılmaz. Fakülte açmak yerine fabrika açmak daha isabetlidir.
Ziya Hoca, siyasi bir kimliğe sahip değildir. Doğrudan Sayın Başkan’a bağlıdır. Bu sebeple daha radikal kararlar alabilir, almalıdır da. Bunun için teamül gereği bir bakan olarak değil de “Ziya Hoca” olarak inandığı doğrular ve istikamet üzere yol almalıdır.