IŞİD’in Batı öyküsünden bir kesit...

Fethi Benzama, Paris Üniversitesi'nde psikopotaloji profesörü. İslam'ın Psikanalizi adlı bir kitabı İletişim Yayınlarından Türkçe'ye de çevrilmiş olan Benzama, bir süredir radikalleşme, inanç ve...

Fethi Benzama, Paris Üniversitesi'nde psikopotaloji profesörü. İslam'ın Psikanalizi adlı bir kitabı İletişim Yayınlarından Türkçe'ye de çevrilmiş olan Benzama, bir süredir radikalleşme, inanç ve gençlik üzerine çalışıyor. Halen hükümetin oluşturduğu Suriye'den dönen gençlerle ilgilenen bir komisyonun üyesi. Benzama'nın Paris saldırılarından 4 gün önce Le Monde Gazetesi'nde çıkan dikkat çekici bir söyleşisi bu saldırılardan sonra daha da önemli hale geldi.

Benzama kimi oranlar veriyor, bu söyleşide.
Fransa'da İçişleri Bakanlığı'nın verilerine, sayımlarına göre radikal kabul edilen kişilerin üçte ikisi 15 ve 25 yaş arası gençlerden, son çeyreği ise henüz reşit olmayan gençlerden oluşuyor.

Buna göre radikal grupların en temel özelliği ergenlik evresinde, bir geçiş döneminde bulunmaları. Benzama'nın ifadesiyle kimliklerini oluşturmak, oturtmak için bir ideal açlığı içinde olmaları. Radikalleşme çağımızın değer sistemiyle, düzeniyle, idealleriyle ağır bir çatışma içerisinde olmak, dışlanma ruh hali ile öfkeyi iç içe geçirmek olarak tanımlanıyor Benzama tarafından.


Taşrada, kenar mahallerde, Fransızlaşmış bilmem kaçıncı kuşak Arap gençlerin dünyasında, dışlanma ve kimlik ilişkisinin en yoğun yaşandığı gruplarda Benzama'nın tespitleri başka bir gerçekliğe dönüşe işaret ediyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt meselesi: Siyaset ve siyasetsizlik 09 Ocak 2025 | 209 Okunma İktidar pilavı daha çok su kaldırır… 04 Ocak 2025 | 403 Okunma 31 Mart 2019 seçimlerinin siyasi anlamı 20 Ocak 2019 | 12 Okunma Kürt sorununun neresindeyiz? 15 Aralık 2018 | 4.505 Okunma Türk siyasetine dair bir anahtar 14 Kasım 2018 | 6 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar