PKK başarılı olamaz, ya devlet?

Vahap Çoşkun ve Cuma Çiçek. Biri Diyabakır, diğeri Mardin Üniversitesi öğretim üyesi. Yıllardır Kürt meselesi üzerine çalışıyor ve son dönemin pırıltılı düşünce...

Vahap Çoşkun ve Cuma Çiçek. Biri Diyabakır, diğeri Mardin Üniversitesi öğretim üyesi. Yıllardır Kürt meselesi üzerine çalışıyor ve son dönemin pırıltılı düşünce insanları arasında yer alıyorlar.
Barış Vakfı için birlikte “Dolmabahçe'den Günümüze Çözüm Süreci: Başarısızlığı Anlamak ve Yeni Bir Yol Bulmak” başlıklı bir rapor hazırladılar.*
Çalışmaları pek çok açıdan değerli ve önemli.
Şu fetret döneminde, çöldeki bir vaha gibi insanları anlamaya ve düşünmeye davet eden, şiddetin sonuçlarını anlatan, tespit ve analizleriyle siyasi işlev taşıyan bir çalışma bu.
Raporda, 2013-2015 siyaset sürecinin başarısızlık nedenleri, çatışma evresinin yarattığı tahribatlar, PKK'nın ve devletin mevcut stratejilerinin açmazları, geleceğe dair ihtimal ve öneriler, sırasıyla ele alınıyor.
“Çözüm Süreci'nin sonlanması ve özellikle 16 Ağustos 2015 tarihinden bu yana uygulanan sokağa çıkma yasakları ve artan kent çatışmaları (...) insani, toplumsal, mekânsal ve sosyo-ekonomik yıkımın yanı sıra sosyo-politik açıdan da dikkate değer tahribatlar yarattı” diyen araştırmacılar şu hususlara dikkat çekiyorlar:
-Şiddet her anlamda siyaset fikrinin altını oyuyor. Siyasetin çözüm üretici işlevine duyulan umudu sarsıyor, siyaset kurumuna ve siyasetçilere olan güveni azaltıyor. Örneğin, bir tarafta toplumsal entegrasyonu ilerletmek için imkân olarak görülen HDP projesi büyük bir darbe almış görünüyor, diğer tarafta, sözün ve siyasetin sahası önemli oranda daraltılması meşrulaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt meselesi: Siyaset ve siyasetsizlik 09 Ocak 2025 | 101 Okunma İktidar pilavı daha çok su kaldırır… 04 Ocak 2025 | 403 Okunma 31 Mart 2019 seçimlerinin siyasi anlamı 20 Ocak 2019 | 12 Okunma Kürt sorununun neresindeyiz? 15 Aralık 2018 | 4.505 Okunma Türk siyasetine dair bir anahtar 14 Kasım 2018 | 6 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar