Seçimlere gidilirse ne olur?
Zor bir dönemden geçiyoruz. Kürt meselesi gibi çözülmeyen kimi sorunlar, Türk siyasetinin rövanşçı gelenekleri, mecliste oluşan çoğulcu temsil görüntüsüne rağmen sistemi tıkayabilecek...
Zor bir dönemden geçiyoruz. Kürt meselesi gibi çözülmeyen kimi sorunlar, Türk siyasetinin rövanşçı gelenekleri, mecliste oluşan çoğulcu temsil görüntüsüne rağmen sistemi tıkayabilecek hususlar içeriyor.
Malum, mecliste 4 siyasi parti var ve Davutoğlu'nun koalisyon turları başladı.
Aslında bu partiler arasında birden çok fazla işbirliği ve koalisyon ihtimali, imkanı var. Ancak bugün, mecvut siyasi koşul ve tutumlar kapıyı sadece AK Parti ve CHP arasındaki bir koalisyon ihtimaline açık tutuyor.
Bu tablo bile Türkiye'deki siyasi ayrışma ve bölünmelerin derinliğine ve niteliğine işaret ediyor. İlk günden bu yana altını çiziyoruz, meclisteki 550 milletvekilinin 160'ı iki zıt ve uç partinin milletvekillerinden oluşuyor. Diğer siyasi partilerin ülke yönetimiyle bağ kurmasını istemedikleri Kürt meselesi merkezli HDP ve son dönemde tüm gücünü çözüm sürecine karşı çıkmaktan alan, tavizsiz duran, üstten konuşan Türk milliyetçisi bir siyasi parti, MHP meclis milletvekillerinin yüzde 30'unu oluşturuyor.
Bu tablo sadece koalisyon formülleri açısından değil, bundan sonraki dönemde meclisin işleyişi açısından da muhtemel bir blokajları akla getirmektedir.