Okurlarımızla hasbihal
İzin verirseniz, bugün de okurlarla hasbihal edelim..Tek taraflı atış yok.Okurların bize eleştirilerini de, okuduğumuz gibi, aynı zamanda o eleştiriler hakkında ne düşündüğümüzü de...
İzin verirseniz, bugün de okurlarla hasbihal edelim..
Tek taraflı atış yok.
Okurların bize eleştirilerini de, okuduğumuz gibi, aynı zamanda o eleştiriler hakkında ne düşündüğümüzü de belirtelim..
Önceki günkü yazımda, Cübbeli Ahmet hoca diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün Fatih Altaylı ile sohbetini ve sözlerini eleştirmiştim..
yeniakit.com.tr internet sitesindeki yazıma, okurların eleştirileri ve cevaplarımı vererek hasbihalimizi yapalım.
“Leme84” rumuzlu okur der ki:
“Hoca doğru söylüyor. Devlet her türlü faiz alacak. İçkiden vergi alıp diyanetin giderlerini giderecek camide arkasında namaz kıldığın imamın maaşını faiz içki vs her türlü pisliğin vergisi ile maaşını ödeyecek. Sonra diyecek nas. İşine gelince nas işine gelince herşey her türlü mübah. Öyle mi. Yarım din adamı imandan eder. Türkiye Cumhuriyeti İslâm ülkesi değil. ”
Bu okurumuzun düşüncesini esas alacak olursak, faizi kaldırmak, zararlarını engellemek için bu işin kenarından köşesinden işe başlamak yanlış.
Bir akşam yatacağız. Sabah kalktığımızda, “% 18 olan faiz sıfırdır” diye açıklama yapılacak.
Hatta onun yanısıra, piyangosu, içkisi, fuhuşu; hepsini birden, bir gecede İslam’a uygun hale getireceğiz.
Böyle olursa, "tamam" diyorlar..
Ama, tam da Allah’ın kitabının tedrici olarak inmesindeki gibi. İslam’ın emirlerinin Hz. Peygamber tarafından tedrici olarak topluma yansıtılmasındaki gibi..
Bir süreç yürütülürse..
“Bu olmaz” demeye getiriyorlar...
Evet, bu konu ilk defa bizim gündemimize girmiş değil.
Daha önce de, hatta yüzyıllar öncesinde bile tartışılan bir konu.
Bir görüş; İslam dini tedrici olarak inzal olmuştur, aynı şekilde İslamdan uzak toplumları da tedrici olarak İslam'ı yaşamaya sevk etmek doğru ve peygamberi metotdur der.
Karşı görüştekiler ise, “İslam, Hz. Peygamber döneminde tedrici olarak geldi, ama artık tamamlandı. Tekrar geriye dönüp, tedrici bir uygulama yapılamaz” der..