Dersler Zorunlu mu Olmalı, Seçmeli mi?
Milli eğitim bakanı, bir kısmı önümüzdeki eğitim döneminde uygulanacak yeni bir program açıkladı. Bu on yedi yıldır açıklanan kaçıncı programdır bilmiyorum ama en azından sene...
Milli eğitim bakanı, bir kısmı önümüzdeki eğitim döneminde uygulanacak yeni bir program açıkladı. Bu on yedi yıldır açıklanan kaçıncı programdır bilmiyorum ama en azından sene ortasında şak diye uygulamaya başlanmıyor oluşunu memnuniyetle karşıladığımı söyleyebilirim.
Bu programa göre, belli sınıflar için felsefe, resim, beden ve müzik gibi derslerin zorunlu olmaktan çıkarılarak seçmeli hale getirilmesi eğitim sistemi ile ilgili yeni bir tartışmayı daha tetikledi.
Bu tartışmayı körükleyense, söz konusu dersler zorunlu olmaktan çıkarılırken din kültürü gibi derslerin zorunlu hale getirilmesi oldu.
Doğal olarak konu eğitim tartışmasının ötesine geçerek o bıkkınlık getiren ideolojik raya oturdu. “Bağnazlar ve çağdaşlar” arasında sürdüğü varsayılan, “dindar nesil” isteyenlerle istemeyenler arasındaki alışıldık çatışmaya…
Eleştirenler görüşlerini çeşitli yollarla açıkladılar.
Felsefe öğrenmenin aslında ne kadar önemli olduğu, beden eğitimi olmadan sağlıklı olunamayacağı, matematik bilmeden hiçbir şey yapılamayacağı ve fakat bu değişimle devletin çocukların elinden bu imkanı aldığına dair çok şey konuşuldu. Programın sakatlığını destekleyecek İslam bilim tarihinden yığınla örnek sunuldu…