Bu savaş kime karşı?
Zeytin Dalı Harekâtı, şimdilik öngörüldüğü şekilde başarıyla gidiyor. Kritik noktaya Afrin’de meskûn mahallin kapısına gelindiğinde varılacak. TSK sivillerle dolu olan Afrin’e girecek mi?...
Zeytin Dalı Harekâtı, şimdilik öngörüldüğü şekilde başarıyla gidiyor. Kritik noktaya Afrin’de meskûn mahallin kapısına gelindiğinde varılacak. TSK sivillerle dolu olan Afrin’e girecek mi? Girerse operasyon aynı başarılı seyrini bozmadan sürdürebilecek mi? Sivil halkın, çatışmadan zarar görmesi nasıl, ne dereceye kadar engellenebilecek? Ya da TSK çevrede konuşlanarak kente girmeden, PYD-YPG’yi temizleme yolunu mu tutacak?
Bütün bunlar yanıt bekleyen sorular.
Operasyonun başlangıcından beri açık olan tek husus, kamuoyu ile siyasi partilerin çoğunluğunun harekâtı desteklediğidir.
Desteğini sürekli yineleyen ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milli bir operasyon olduğunu belirttiği Zeytin Dalı Harekâtı’nın siyasi tartışmalara konu olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirse de polemiği engelleyemiyor.
Savaşın bir toplumda bu kadar destek bulmasının iyi mi yoksa kötü mü olduğu tartışmasına girmeden şu hususu belirtmekle yetinelim: Kamuoyunun büyük desteği savaşın hedeflerinin PKK ve PYD - YPG ile sınırlı tutulması ve Türkiye’nin bekası açısından zorunlu olduğu konusunda toplumda bir görüş birliği oluşmasından doğmaktadır.
***
Uluslararası alanda, TSK’nin operasyonuna şimdilik fazla karşı çıkılamamasının nedeni de yine aynı husus ve onun yanı sıra Ankara’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaya özen göstereceği açıklamasıdır.
Ama burada çok açık olmayan bazı noktalar var:
Kılıçdaroğlu’nun Esad ile görüşme önerisini öfkeyle reddeden ve Suriye’nin resmi devlet başkanını katil olarak niteleyenler Suriye’nin toprak bütünlüğüne nasıl saygı gösterecektir?
Öte yandan Zeytin Dalı operasyonunu TSK ile birlikte yürütmekte olan ÖSO etiketi altında, daha önce Suriye’de devlete karşı ayaklanmış ve çatışmış şeriatçı, terörist kimi güçlerin varlığı ile harekâtın Suriye’nin, bugünkü...