Bu silahlar mutlaka patlar

Hafta içinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Güvenlik Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklik haberinin fazla ilgi yaratmamasına çok şaşırdım. Resmi Gazete’de yayımlanarak...

Hafta içinde, Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Güvenlik Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklik haberinin fazla ilgi yaratmamasına çok şaşırdım.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin yeni düzenlemesine göre, şimdiye kadar Genelkurmay’ın yetkisinde olan özel güvenlik güçlerinin uzun namlulu silah edinme izni, artık vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürü, jandarma komutanlığı, ticaret odası, sanayi odası temsilcilerinden oluşan heyetin önermesi ve valinin de onayı ile verilecektir.
Özel güvenlik kuruluşlarını hafife almayın!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Em. General AdnanTanrıverdi’nin yönetimindeki (bu sütunda sözü edilen, Çiğdem Toker’in de kendi köşesinde birkaç kez, daha ayrıntılı bir şekilde anlattığı) SADAT ile ilgili bilgiler ve soru işaretleri dikkati çekmeyecek gibi değildi. O da nedense, kamuoyunda hak ettiği ilgiyi görmedi.
Oysa “özel güvenlik” her geçen gün büyüyen, hakkında bir sürü soru işaretleri olan devasa bir sektör.

***

Şu anda devletin uzun namlulu silahlar dahil, güçlü teçhizata sahip 261 bin polisi var.
Özel güvenlik sektöründe ise, Emniyet Müdürlüğü’nün istatistikleri güncellenmediğinden şu anda kaç kişinin çalıştığı, kaç şirketin faal olduğu tam olarak bilinmiyor. Ama, 2014 yılı verilerine göre, Türkiye’de 1508’i polis, 3’ü jandarma bölgesinde olmak üzere, bir milyonun üstünde eleman istihdam eden 1551 özel güvenlik şirketi mevcuttu, 67.094 işyeri özel güvenlik izni almıştı. 2014 itibarıyla özel güvenlik sertifikası almış kişi sayısı 1.075.580, özel güvenlik görevlisi kimliği verilenler 678 idi.
Şu anda 500.000 kişinin de özel güvenlik görevlisi olmak üzere sıra beklediği biliniyor.
2015’te Savcı Mehmet Kiraz’ın ölümünde bunların ihmalleri görülmesi üzerine özel güvenlik güçleri için Tayyip Erdoğan “Bunlar tarihe karışmalı” dediyse de 2016’da hükümet bunların yetkilerini arttırmak üzere TBMM’ye bir yasa önerisi veriyor, ama bu teklif yasalaşmıyor. 15 Temmuz sonrasında bunlar FETÖ bağlantısı kuşkusuyla kapatılıyor, ama daha sonra yayımlanan bir KHK ile özel güvenlik kuruluşlarının yetkileri artırılıyordu. Şu anda bunların sayılarının ve faaliyet alanlarının 2014’e göre arttığı düşünülmekte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 669 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 220 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 121 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 88 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 301 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar