Cihangir

Sevgili, 29 yıldır oturduğuma göre, artık ben de Cihangirli sayılabilirim. Son olarak, geçen hafta meydana gelen ve korkarım ki, tekrarlayacak olan olaylarla bir daha gündeme oturan Cihangir İstanbul’un, hatta...

Sevgili, 
29 yıldır oturduğuma göre, artık ben de Cihangirli sayılabilirim. 
Son olarak, geçen hafta meydana gelen ve korkarım ki, tekrarlayacak olan olaylarla bir daha gündeme oturan Cihangir İstanbul’un, hatta Türkiye’nin en fazla konuşulan simge yerlerinden biri haline geldi. 
Cihangir, adını aldığı, Mimar Sinan’ın eseri, 1560 yapımı camiyi bağrında barındırmasına karşın, hiçbir zaman İstanbul’un, Yahya Kemal’in deyimiyle, “müminmütevekkil yoksul” semtlerinden biri olmadı. 
Semt, 19. yüzyılda gelişirken de daha ziyade gayrimüslimlerin çoğunlukta olduğu bir yerdi. 20. yüzyıl başında göçen ve kentin yaşamını büyük ölçüde etkileyen beyaz Rusların katkılarıyla, zaten daha önce de levantenlerin de yerleşim merkezlerinden olan Cihangir’in kozmopolit yapısı pekişmiş oldu. 
Unutmayalım ki, 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başı İstanbul’u dünyanın en kozmopolit, dolayısıyla, en renkli kentlerinden biriydi. 
Bu yapıyı Cumhuriyet döneminde de sürdürdü Cihangir. 1950’li yıllarda ilk tanıdığım Cihangir bizim yabancı hocaların yanı sıra, sanatçıların beyaz Ruslardan kalma gelenekle pavyon artistlerinin ve benzer meslek mensuplarının da oturdukları bir semtti.

***

Ama o zamanlarda, daha henüz bugünkü gibi bir Cihangir alerjisi yoktu. 
Cihangir alerjisi, “öteki” kavramının keskinleşmesi ile koşut, “Cihangir yaşam biçimi”algısıyla birlikte gelişti. 
Neden daha varsıl, daha parlak, semtlere yapıştırılmayan bu etiket Cihangir’e reva görüldü? 
Sanırım bunda Cihangir’in son zamanlarda aydınların akınına uğramış olmasının da etkisi yok değil. Bebek, Etiler, Nişantaşı yaşam tarzından söz edilmiyor da Cihangir yaşam tarzından söz ediliyorsa nedeni budur. Cihangirlinin öteki olması için eskiden de nedenler vardı. Ama aydınların semtte yoğunlaşmaları, ötekine tahammülün azaldığı dönemle eşzamanlaşınca, Cihangir yaşam tarzı algısı ile Cihangir alerjisi yoğunlaştı. 
Buna bir de kentsel dönüşümün getirdiği hızlı değişimin doğurduğu tedirginliği eklemek gerek. Gerçi kentsel dönüşüm mahal sakinlerine rant sağlıyor. Ama her zaman o rantlar mahallenin eski sakinlerine kalmayabildiği gibi, dönüşüm eski sakini oradan dışlayan sonuçlar da doğurabiliyor. 
Bunlar komşu semtlerin Cihangir’e kuşkuyla bakmasını güçlendiren etkenler.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 669 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 220 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 121 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 88 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 301 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar