Galatasaray’ın 150. yılı
Bugün, Galatasaray Lisesi’nin mezunları, okul binasında bir kez daha bir araya gelerek, geleneksel pilava kaşık atacaklar. Türkiye’nin halen varlığını sürdüren en eski kuruluşlarından olan Galatasaray’ın...
Bugün, Galatasaray Lisesi’nin mezunları, okul binasında bir kez daha bir araya gelerek, geleneksel pilava kaşık atacaklar.
Türkiye’nin halen varlığını sürdüren en eski kuruluşlarından olan Galatasaray’ın, yine ülkenin en eski kurumlarından olan (kuruluşu 1909) Galatasaraylılar Derneği’nin önayak olduğu pilav günü uygulaması da 1934’e kadar uzanıyor. Son yıllarda her haziranın ilk pazarı yapılan, Derneğin düzenlediği pilava, bir de 1981 yılında kurulmuş olan Galatasaray Eğitim Vakfı’nın düzenlediği ve aralığın ilk pazarı yapılan kış pilavı eklendi.
Bugünkü kış pilavının ana konusu ise Galatasaray’ın 150. yıl etkinlikleri. 2018’de Galatasaray’ın 150. yılı dolayısıyla camianın çeşitli kuruluşlarının katılımıyla etkinlikler düzenlenecek.
Okulun ‘Gül Baba Efsanesi’yle zenginleştirilmiş kuruluş tarihinin 1481 yılına kadar uzandığını hatırlatan kimi Galatasaraylılar, “2018, 150 değil, 537. yaşımızdır” diye itirazlarında bir ölçüde haklı olabilirler, ama kabul etmek gerekir ki Galatasaray’a özelliğini kazandıran, yeni çağdaş, modernleşmeci eğitim kurumu olması 1868’de gerçekleşmiştir.
***
Türkiye’nin çağdaşlaşmasının tarihini yazanların hepsinin övgüyle söz ettiği Galatasaray az ve yanlış bilinir, yabancı okul sanılır.
Tarihin en başarılı modernleşme projelerinden biri olduğunu hemen herkesin kabul ettiği, tümüyle bu toplumun kurumu olan Galatasaray’ın kuruluşuna Papa IX. Pius’un oraya çocuğunu gönderecek aileleri afarozla tehdit edecek kadar büyük tepkisini çeken husus ise, Osmanlı İmparatorluğu içinde ilk kez Müslüman çocuklarıyla gayrimüslim çocuklarının bir arada eğitim görecek olmalarıydı.
Ama Galatasaray’ın kurucuları, karma eğitimde direnmişlerdir....