Ak Parti'de metal yorgunluğu var da diğerlerinde yok mu?

Adında “Yorgunluk” var diye, dinlenince geçer zannetmeyin. Metal bir kez “yoruldu” mu artık iflahı yok. Çaresiz tekrar potaya atıp eritecek ve yeniden şekil vereceksiniz. Bir teli sürekli olarak yukarı ve...

Adında “Yorgunluk” var diye, dinlenince geçer zannetmeyin. Metal bir kez “yoruldu” mu artık iflahı yok. Çaresiz tekrar potaya atıp eritecek ve yeniden şekil vereceksiniz.

Bir teli sürekli olarak yukarı ve aşağı bükersek tel büküldüğü noktadan ısınır ve bir süre sonra kopar. İşte o kopma olayı, metal yorgunluğunun son noktasıdır. Veya diyelim ki bir köprü zamanla içten içe yıpranır. Görünüşte onun yıprandığını fark etmek çok zordur. Uzun zaman zorlu şartlara dayanır ama bir bakmışız, köprü durduk yere yıkılıvermiş. İşte bu durum da metal yorgunluğunu gösterir.

Bu yorgunluğun ortaya çıkışı metalin cinsine ve uygulanan basıncın türüne göre değişir. Uçak, helikopter gibi yüksek basınç altında çalışan makinelerde çok fazla görülür.

Tüm mühendisler bilir ki bir cihaz için kullanılan her parçanın belli bir ömrü vardır. Uzmanları bunu bildikleri için, daha belirtiler kendini göstermeden gerekli parçaları düzenli olarak değiştirirler. 

Bir diğer önemli metal yorgunluğu sebebi ise titreşim ve sürekli tekrarlanan hareketler. İşte bunlar, aslında çok sağlam olduğu düşünülen metalin canına okuyan öğelerin başında geliyor. Genelde bu yorgunluk metal üzerinde küçük mikro çatlaklardan başlarmış. Sonrasında ise ilerler önlem alınmazsa tüm cihazı bozarmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte iltica 09 Nisan 2018 | 681 Okunma Sadece bilet parası yetmez 03 Nisan 2018 | 587 Okunma Ülke batsın ki bana yer açılsın 02 Nisan 2018 | 469 Okunma Türkiye kadar taş düşsün başınıza 26 Mart 2018 | 354 Okunma Milliyet ikinci kez Hürriyet'i alıyor 23 Mart 2018 | 1.040 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar