''Boşanma'' dilekçesi verildi
Brexit, yani Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci resmen başladı. Ama aynı anda bu sürecin sonunda Büyük Britanya’nın, Büyük Britanya olarak kalmayı başarıp...
Brexit, yani Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci resmen başladı. Ama aynı anda bu sürecin sonunda Büyük Britanya’nın, Büyük Britanya olarak kalmayı başarıp başaramayacağı da tartışmaya açıldı. Çünkü İskoçlar ayrılık amacıyla harekete geçti.
İngiltere’deki referandum sonrası ayrılma yanlısı oy kullanan bir dostuma sormuştum: “Neden” diye. Verdiği cevap ilginçti: “Çünkü biz de AB’den gelip burada yaşayanlar kadar hak istiyoruz.” Yüzde 52 “ayrılalım” kararı çıkan referandum ertesinde durum buydu. Şimdi ise resmi süreç başladı.
İngiltere ve dolayısıyla da Avrupa’da gündem bu. BBC bu tartışmaları konu almış. Ben de size, sadece Britanyalıların anlayabileceği konuları ayıklayıp bilgi vermek istedim.
Resmi süreç, Başbakan May’in resmi ihbar mektubunu yazıp dün öğle saatlerinde AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk'a elden ulaştırmasıyla başladı. Muhtemelen de en geç 24 ay, yani iki sene içinde sonlandırılacak.
Ama ortada bir çok sorun olduğu görülüyor. Öncelikle her boşanmada olduğu gibi “Nafaka” gündemde. Çünkü Avrupa Birliği her boşanmada olduğu gibi, İngiltere’nin önüne bir fatura koyuyor. Çünkü bu fatura kimi kaynaklara göre 60 milyar Euro’yu buluyor.
Belli ki sıkı pazarlıklar yaşanacak. Kimi İngiliz yetkililer böyle bir paranın el değiştirmesinin mümkün olmadığını söylese de, durum sıkıntılı.
Çünkü eğer bu bir boşanma ise, ortada çocuklar da var. Bu çocuklar ise yoksul AB ülkeleri. Birlik İngiltere’nin daha önce bu ülkelerdeki altyapı yatırımları için taahhüt ettiği miktarları ödemesi gerektiğini ileri sürüyor. Hesaplamalara göre bu miktar da 63.8 milyar Euro tutuyor.