Dış politika ancak askeri güçle yürütülebilir
Türkiye sorunlarını diplomasiyle çözmekte sıkıntıdadır. Çözümü askeri alanda güç kullanmakta aramaktadır. Askeri alanda güçlü olması buna şimdilik imkân vermekte, ancak bunun...
Türkiye sorunlarını diplomasiyle çözmekte sıkıntıdadır. Çözümü askeri alanda güç kullanmakta aramaktadır. Askeri alanda güçlü olması buna şimdilik imkân vermekte, ancak bunun sürdürülebilir olması için diğer alanlardaki eksikliklerini değerlendirerek tedbirler alması gerekmektedir.
Suriye politikasındaki sıkıntılar
Türkiye, Suriye konusunda başlangıçtaki hatalardan dolayı güvenlik, müteakiben de beka sorunu yaşamıştır. Sorunlar özellikle ABD'yle olmuştur. Stratejik müttefik/ortak denmesine rağmen, müzakerelerle sonuç alınamamıştır.
Bunun sebebi, Türkiye'nin menfaatleriyle ABD'nin BOP amaçlarının çatışmasıdır. ABD'nin, bölgedeki ülkelerin sınırlarını değiştirme ve Kürdistan oluşturma hedefi vardır. IŞİD/DEAŞ'la mücadele bahanesiyle bölgeye gelmesi, PYD/PKK'yı kendisine müttefik olarak seçmesi bu projenin gereğidir.
Kürdistan projesi, Irak, Suriye, İran ve Türkiye'yi içine almaktadır. ABD için İsrail'in güvenliği söz konusudur. Ülkelerin toprak bütünlüğü kandırmacadır. Irak'ın kuzeyinde isteğine ulaşmıştır. Suriye'nin kuzeyinde Kürdistan'ın batı ayağını oluşturma peşindedir. Türkiye, kendisine yeni ittifaklar bularak askeri güçle koridorun batı kısmını önlemiştir. Ancak ABD'nin Fırat'ın doğusunda Kürdistan'ın batı ayağı tesisine nasıl engel olunacağı henüz netleşmemiştir.
Bu bölgede askeri güç kullanmak, aksi düşünülmedikçe, ancak ABD'nin çekilmesiyle mümkün olabilecektir. Bunun da, Suriye'nin de içinde yer aldığı bölgesel ittifaklarla ve ABD'yle Rusya'nın bölgedeki etkinlik paylaşımına ilişkin zımni anlaşmasının bozulmasıyla sağlanabileceği değerlendirilmektedir.