Malazgirt ruhu böyle mi olur?
Malazgirt, ezelden Türk vatanı olan Anadolu'ya yeniden Türk mührünün vurulmasının başlangıcıdır. Yoksa Oğuznamelere göre Oğuz Kağan, başkent Karakurum'dan ordusuyla yola çıkarak, Batı'ya...
Malazgirt, ezelden Türk vatanı olan Anadolu'ya yeniden Türk mührünün vurulmasının başlangıcıdır. Yoksa Oğuznamelere göre Oğuz Kağan, başkent Karakurum'dan ordusuyla yola çıkarak, Batı'ya yürümüş, Anadolu'ya, Irak'a ve Suriye'ye hâkim olmuş, 90 bin askerini Antakya'ya yerleştirerek tahtını burada kurmuştur. Oğuz Kağan bir süre Antakya'da kaldıktan sonra Bağdat, Isfahan, Herat, Semerkant ve Buhara üzerinden Karakurum'a dönmüştür.
Heredot, Oğuznamelerde anlatılan bu tarihi olayları 2500 yıl önce kayda geçirmiştir. Heredot, İskitlerin, Kafkasya üzerinden Kimmerleri kovalayarak Anadolu'ya hâkim olduğunu, Mısır üzerine yürüdüğünü, Filistin'deyken Mısır Kralı Psammetikos'un armağanlar sunup yalvarması üzerine daha ileri gitmediğini, Anadolu'nun 28 yıl İskit hâkimiyetinde kaldığını, fakat İskit ordusunun büyük çoğunluğunun Medlere ve Perslere konuk olduğu bir gece sarhoş edilerek boğazlandığını yazmıştır.
Heredot'un bu olaylarla ilgili gösterdiği tarih, M.Ö. 7'nci yüzyıldır.
Dolayısıyla, Alparslan'ın, Malazgirt Savaşı ile Türklere ait olan Anadolu'yu asli sahibine iade sürecini başlattığı söylenebilir.
***
Mustafa Kemal Paşa'nın başkomutanlığında sürdürülen milli mücadele de 26 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz'un başlatılmasıyla zafere ulaşmış ve Türkiye Cumhuriyeti bu sayede kurulmuştur. Atatürk, İngilizlerin önerisini kabul ederek Balkanlar'da kalan Türk varlığı ile Anadolu'daki Rumların mübadelesini sağlamıştır. Sonuç olarak, Anadolu'nun yeniden Türkleşmesi, Büyük Taarruz ve mübadele ile tamamlanmıştır.