Tayyip Erdoğan'ın mirası ne olacak?
Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, referandumdan evet oyları çıkacağını umarak, "Benim kanaatim bu halk oylaması, bu anayasa değişikliği, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye bıraktığı en...
Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, referandumdan evet oyları çıkacağını umarak, "Benim kanaatim bu halk oylaması, bu anayasa değişikliği, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye bıraktığı en değerli ve önemli miraslarından bir tanesi olacak" dedi.
Bir evladın, babasının bırakacağı siyasi miras üzerindeki fikri objektif olamaz ama şayet referandum halk tarafından kabul edilirse Erdoğan'ın Türkiye'yi son Anayasa değişikliği ile nereye götüreceği ve dolayısıyla nasıl bir miras bırakacağı konusunda, "Anayasa değişikliğini biz hazırladık" diyen başdanışmanlarından bilgi alabiliriz!
***
Meselâ Oda TV'nin haberine göre; Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter'da "Sessiz değil. Halkımız gümbür gümbür bir devrim yapıyor farkında mısınız? Halk kendi devletini kurmak için adım atıyor, 16 Nisan kutlu olsun" diye yazdı. Bu "halk devleti" tabiri, eskiden Sovyet sistemi, Demirperde ülkeleri ve Kaddafi'nin "Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi" için de kullanılırdı. Uçum, ne de olsa eski bir komünist. Bu itibarla zihninde yer etmiş kavramlarla düşünüyor herhalde! Oysa Türkiye, halkın ve milletin devleti olarak kurumuştu zaten!
Ayrıca Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, yine Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı ve "Anayasa değişikliğini biz hazırladık" diyenlerden Şükrü Karatepe, "Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi" başlıklı bir makale yazdı ve "Bu illerin yönetimine artık, şehir kavramını öne çıkaran 'şehir yönetimi', 'büyükşehir yönetimi' veya 'kent yönetimi' gibi başka isimler bulmak gerekir" ifadelerini kullandı.
Karatepe, Çin modelini de örnek gösterdi. Çin'de, 23 eyalet, 5 özerk bölge ile 2 özel statülü il bulunuyor.
Karatepe, "Büyükşehir belediye başkanına doğrudan 'şehir başkanı' veya 'büyükşehir başkanı' gibi bir ad verilmelidir. Anayasa değişikliği ile yürütmede tek başlılık sağlandıktan sonra, şehirlerin tamamında 'bütün şehir' uygulamasına geçilerek tek başlılık sağlanmalıdır. Sonraki aşamada ise, şehir yönetimlerine yeni hükümet sistemine uyumlu bir kimlik kazandırılması yönündeki düzenlemeler yapılmalıdır." diye yazdı.